Ulft, Netherlands

Duits Kreis Borken organiseert tuinconcerten, ook in Achterhoek

Foto: Big Band Straight Ahead
Het Kreis Borken organiseert in de zomermaanden voor de zeventiende keer een reeks tuinconcerten in het Duitse Münsterland, maar ook in de Achterhoek. De Duitse grensgemeente vindt culturele uitwisseling met Nederland van groot belang, daarom zijn er optredens in Rekken en Winterswijk ingepland, mét artiesten uit de regio.
Ruben Dales | 4 juni 2024 16:35 | Aangepast op 4 juni 2024 16:35
“Muziek verbindt en is een internationale taal”, zegt Jan Bollen van de bigband Straight Ahead uit Lochem, een van de muzikale formaties die door het Kreis Borken is gevraagd om op te treden. “In de ene cultuur heeft de muziek een groter aanzien dan in de andere en wordt het ook in een andere vorm uitgevoerd. Zo kunnen we van elkaar leren.” De tuinconcerten vinden van midden juni tot midden september plaats, onder meer in Rekken en Winterswijk, maar ook in Vreden, Borken en Münster. Het gaat om tal van optredens van diverse muzikanten. Ook krijgt op sommige tuinconcerten beeldende kunst een plaats.

Het doel is om de muziek te verbinden met bijzondere locaties, en waar mogelijk met beeldende kunst. Zo hoopt Borken lokale cultuurinitiatieven te stimuleren. “Er worden ook rondleidingen door vakexperts in tuinen georganiseerd, of andere culturele activiteiten”, legt Leonie Dreier uit, woordvoerder van het Kreis Borken, uit. “Het ligt eraan wat er mogelijk is op de locatie. Daarnaast wordt er niet alleen jazz gespeeld maar, ook klassiek, rock, pop of literatuur met muzikale begeleiding.”

Cultuur
De Lochemse bigband komt zo dichterbij hun eigen droom, optreden over de grens. “Het spelen in Duitsland spelen staat op onze ‘bucketlist’”, geeft Bollen aan. “We hebben als band het idee dat live muziek meer gewaardeerd wordt in Duitsland. We zijn daarom superblij dat we mogen spelen voor Kreis Borken in Rekken.”

Boerderij in Rekken
Op zondag 23 juni staat het concert in Rekken ingepland, bij boerderij ’t Meerdink. “We gaan een volledig concert verzorgen”, zegt de enthousiaste Bollen. Bezoekers kunnen volgens de Lochemse muzikant jazz verwachten, maar ook popmuziek. Verder wordt er op de boerderij beeldende kunst tentoongesteld. “Ook een mooi initiatief”, vindt Bollen. “Iedereen heeft een beetje creativiteit in zich, de ene uit zich dat in schilderijen en wij uiten dat in de jazzmuziek.”

Lees meer over:

Concert|Grensnieuws|Rekken|Lochem|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

34-jarige Lochemmer vermist na festival in Flevoland

Een 34-jarige man uit Lochem is in de nacht van zaterdag op zondag vermist geraakt nadat hij het muz...

Protest in Rekken tegen Duitse windmolens: 'Dacht het niet'

Op de Panovenweg in Rekken zijn vrijdagavond twee spandoeken geplaatst als protest tegen de geplande...

Tentoonstelling 'GrenSZweg’ verbindt grensregio

Vanaf 6 juli is er een grensoverschrijdende expositie te zien in de Kult Westmünsterland in Vreden. ...

Artsen failliet Ziekenhuis Emmerik sturen Brandbrief aan minister

De artsen van het failliete ziekenhuis in Emmerik hebben brandbrief gestuurd naar het Ministerie van...

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Het St. Willibrord ziekenhuis in de Duitse grensplaats Emmerik is op 24 mei failliet verklaard. Het ...

Winterswijkse Nel Schellekens geniet van laatste Mañana Mañana

Nel Schellekens is chef-kok maar staat beter bekend als de kop tot kont chef. Al meerdere edities de...