“Nu lijkt het er echt op dat we tot de zomervakantie helderheid hebben”, zegt bestuursvoorzitter Henk van der Esch van Achterhoek VO. “Daarmee hebben onze scholen meer tijd om de schoolexamens te organiseren.” Want omdat het centraal examen niet doorgaat, is het schoolexamen leidend voor het halen van diploma’s. De examens die deze week gepland stonden, bijvoorbeeld op het Ulenhof, zijn geschrapt. “In verband met de onrust is het verstandig daar nu even mee te stoppen”, vindt Van der Esch. Het is nu aan de scholen om een planning te maken waarbij leerlingen voor begin juni hun schoolexamen moeten afronden. “Elke school heeft daar een eigen afweging in te maken hoe ze dat doen”, vertelt Van der Esch. “We hebben nu ruim de tijd tot begin juni. Ik kan me voorstellen dat scholen pas in mei weer opstarten met de schoolexamens, maar dat hangt af van de ontwikkeling van de ziekte. Dat is koffiedik kijken.”
Hoe de schoolexamens worden afgenomen, is ook aan de scholen zelf. Daarbij moeten maatregelen worden genomen om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Van der Esch wijst daarbij naar het inrichten van kantines of gymzalen met voldoende afstand tussen de leerlingen. Na een week vol onduidelijkheid is daarmee de rust wedergekeerd bij Achterhoek VO. “Het was een ingewikkelde situatie waarbij er voortdurend druk was”, zo omschrijft de voorzitter de afgelopen periode. “Nu ontstaat een periode van wat meer rust. In juni klaar zijn met het schoolexamen lijkt mij op dit moment een reële periode.” Voor leerlingen die niet slagen op basis van het schoolexamen, wacht Van der Esch nog op duidelijkheid voor de herkansingen.
Compliment voor organisatie
Nu leerlingen niet meer les krijgen op school, is er in enkele dagen tijd geschakeld om onderwijs op afstand te kunnen geven. “Ik vind dat onze medewerkers geweldig werk hebben geleverd in de paar dagen die ze daarvoor hadden”, zegt Van der Esch. “Ik verwacht ook niet dat leerlingen op vrije tijd zitten te wachten. Misschien was dat de eerste dagen zo, maar nu niet meer. Ze wachten op een goed onderwijsprogramma en daar zijn leraren serieus mee aan de gang gegaan.” De bestuursvoorzitter geeft wel aan dat de verantwoordelijkheid nu meer bij leerlingen komt te liggen: “Ik ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen”, aldus Van der Esch. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we daar met z’n allen goed mee bezig zijn.”
Foto: REGIO8 (archief, Henk van der Esch)