"Het is een designer drug die het midden houdt tussen cocaïne, xtc en speed", legt Boomkamp uit. "Hier in de oostelijke Achterhoek wordt het voornamelijk Poes genoemd. Strafrechtelijk kunnen we niet veel doen, want 3MMC staat niet in de Opiumwet. De gemeente moet daarvoor eerste de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen." Ziet hij op hangplekken jongeren die transpireren, trillen en met verwijde pupillen in de ogen, dan weet Boomkamp genoeg. Ze hebben 3MMC gesnoven, want de drug wordt het meest gebruikt in poedervorm, als vervanger van cocaïne. De jeugdagent kan op dat moment niet meer dan de eventueel nog aanwezige drugs afpakken. 3MMC is namelijk legaal te gebruiken, in tegenstelling tot 4MMC.
De laatste drug is al eerder verboden, waarop er een component van een psychoactieve stof is uitgehaald, met 3MMC als resultaat. Daardoor kunnen dealers de Opiumwet omzeilen en op legale wijze doorgaan met de levering van 3MMC. De wijkagent met jeugd in zijn portefeuille treedt in het geval van 3MMC vooral op als hulpverlener, die contact legt met IrisZorg en ouders. Samen met collega René ten Bruin heeft hij een videoboodschap gemaakt om de jonge gebruikers én de ouders te bereiken, die vaak niet weten dat hun kinderen 3MMC gebruiken. Of juist midden in de ellende zitten als gevolg van het drugsgebruik van hun kinderen.
Positieve reacties
De jeugdagent ontving veel positieve reacties op de video. “Ouders hebben zich zelf gemeld en daarmee hebben we de doelstelling gehaald”, vindt Boomkamp. “We maken ons namelijk grote zorgen. Vooral in het laatste jaar zien we een enorme toename van het gebruik van 3MMC. Landelijk was het gebruik al bekend, nu is het hier een hype. We vinden kinderen van vijftien jaar laveloos op straat. De gevolgen thuis zijn dat kinderen niet meer te hanteren zijn; ze worden brutaal en stelen geld van hun ouders om voor een tientje 1 gram te kunnen kopen.”
'Hele kleine groep'
Boomkamp: "Deze drug is enorm verslavend en zorgt voor hartkloppingen, depressiviteit, slapeloosheid. Ik heb twee kinderen in het ziekenhuis terecht zien komen." Irmgard Poelmans, preventie-adviseur bij IrisZorg in Nijmegen, onderschrijft de door Boomkamp geschetste gezondheidsklachten als gevolg van 3MMC. Ze deelt weliswaar de zorgen van de jeugdagent, maar stelt dat het door een 'hele kleine groep' wordt gebruikt. "We hebben meer zorgen over het gebruik van alcohol en cannabis door jongeren", zegt Poelmans, die geen cijfers heeft over het gebruik van 3MMC. "Het neemt wel toe, maar ten opzichte van xtc is het een klein wereldje dat ermee experimenteert."
Verbod
Poelmans heeft goede hoop dat het gebruik van 3MMC van korte duur is. "Je ziet vaak dat het even opkomt, totdat het op de verboden lijst van de Opiumwet komt", zegt de preventie-adviseur, die wijst op het verbod in de buurlanden. "In de omringende landen zijn deze nieuwe drugs, die we NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen, red.) noemen, allemaal verboden. Nederland is bezig dat verbod gelijk te stellen, maar daar gaat enige tijd overheen", aldus Poelmans.
Foto: Omroep Gelderland