Ulft, Netherlands

Droogte nieuw normaal in de Achterhoek

Het Waterschap Rijn en IJssel probeert onder meer met het instellen van een sproeiverbod om de derde extreem droge zomer op rij in goede banen te leiden qua waterhuishouding. Nu het KNMI concludeert dat de droogte te wijten is aan klimaatverandering staat de Achterhoek voor een nieuw normaal wat consequenties heeft voor het beleid.
Regio8 | 10 juni 2020 15:51 | Aangepast op 10 juni 2020 15:51

“Je hoopt stiekem dat het iets is wat na een aantal jaren omkeert”, zegt dijkgraaf Hein Pieper van het Waterschap Rijn en IJssel over de extreme droogte. “Maar als het écht klimaatverandering is, dan weten we dat we langere periodes van droogte blijven krijgen, of dat we nog grotere piekbuien krijgen. Het is geen fijne mededeling, maar het is wel een gegeven.” Het neerslagtekort in het werkgebied is inmiddels opgelopen tot 170 millimeter, wat reden is om vanaf woensdag een sproeiverbod in te stellen. “Dat is nog nooit eerder in het begin van het jaar zo opgetreden”, zegt Pieper over het huidige neerslagtekort, dat de droogte van de recordjaren 1976 en 2018 overtreft. “We hebben een historische droogte.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft aangegeven dat er, op basis van cofinanciering, vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat honderd miljoen euro extra beschikbaar komt voor de aanpak van droogte op hogere zandgronden. Hoewel waterschappen genoeg wensen hebben met de extra middelen, geeft de dijkgraaf aan dat de regio hoe dan ook voor een grote verandering staat. “Het klinkt heel hard, maar met de huidige droogte kunnen we delen van de Achterhoek, zelfs met heel veel geld, niet zo in stand houden”, aldus Pieper. “Het water vasthouden op die hogere zandgronden, dat lukt gewoon niet.”

Water vasthouden
In overleg met andere waterschappen en partijen wordt de komende tijd invulling gezocht voor de extra miljoenen. Het Waterschap Rijn en IJssel bereidt zich voor op de droogte met verschillende projecten, zoals het aanleggen van retentiegebieden en het afsluiten van duikers. Belangrijkste daarbij is water langer vasthouden. Ondanks de inspanningen heeft Pieper een boodschap: “We moeten er rekening mee houden dat we een klimaat krijgen zoals in Zuid-Frankrijk”, geeft de dijkgraaf aan. “Daar hebben ze andere gewassen, een andere natuur. Misschien moeten we er in delen van de Achterhoek rekening mee houden dat dat een gegeven wordt.”

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...