Ulft, Netherlands

Drie gemeenten lanceren eigen klimaatatlas

De gemeenten Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek hebben donderdag samen met het Waterschap Rijn en IJssel de klimaatatlas gelanceerd. De klimaatatlas geeft op een interactieve manier inzicht in waar droogte, wateroverlast, overstromingen en hittestress de komende dertig jaar worden verwacht.
Davie Klein Gunnewiek | 19 november 2020 15:44 | Aangepast op 19 november 2020 15:44
“De atlas helpt ons als waterschap en gemeenten om met inwoners in gesprek te gaan over het klimaat en de weersextremen”, zegt Berend Jan Bussink van het Waterschap Rijn en IJssel. "We willen een stukje bewustwording bij mensen creëren en dat iets al kan starten op hun eigen erf.” Daarbij kan volgens Bussink bijvoorbeeld gedacht worden aan het afkoppelen van de regenpijp en het water vasthouden in een regenton. Gemeenten in Nederland moeten in 2050 klimaatbestendig zijn. De klimaatatlas is volgens wethouder Rens Steintjes van Doetinchem dan ook een middel en geen startpunt om klimaatbestendiger aan de slag te gaan. “We zijn in Doetinchem al een aantal jaren bezig om klimaatbestendiger te worden door het vergroenen van onze omgeving”, zegt Steintjes. “Nu kunnen we doormiddel van de klimaatatlas gerichter aan de slag op wijk en straatniveau.”

De diverse interactieve kaarten geven inzicht in de klimaateffecten. Een kaart toont bijvoorbeeld het effect van extreme neerslag aan. Welke straten overstromen dan? Een andere kaart geeft aan in welke gebieden het op tropische dagen extra heet aanvoelt. Ook in Montferland en Oude IJsselstreek zijn al voorbeelden van klimaatbestendige maatregelen te vinden. “Denk bijvoorbeeld aan tegel eruit, boom erin”, zegt wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek. Daarbij noemt Ankersmit ook het nieuw te realiseren woonzorgcentrum ‘De Oevelgunne’ in Gendringen als prima voorbeeld. “De nieuwe locatie van het woonzorgcentrum wordt geïntegreerd in het plein, waarbij we willen vergroenen en hemelwater langer vast willen houden.”

Risico op natuurbranden

Wethouder Oscar van Leeuwen wijst vanuit Montferland, met het Bergherbos als groot natuurgebied, op het risico van grote natuurbranden. “Dit ontstaat vaak door het gevolg van menselijk handelen”, zegt Van Leeuwen. “Met de klimaatatlas kunnen we inzichtelijk maken wat de risico’s zijn en hoe we ons daar in de toekomst op moeten voorbereiden.” De klimaatatlas voor de gemeenten Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek is vanaf donderdag online te vinden. “Andere gemeenten in de Achterhoek zullen de komende tijd ook volgen met een eigen klimaatatlas’, aldus Bussink.

Foto: REGIO8

Lees ook

Minder maaien en vegen in Winterswijk? Plannen liggen klaar, maar duidelijkheid laat op zich wachten

Gras dat net iets langer blijft staan. Onkruid op stoepen dat niet meteen wordt weggehaald. En missc...

Metzo College in Doetinchem zegt vaarwel tegen telefoons op school

Even snel scrollen op TikTok in de pauze, of een Snapchat sturen naar je vrienden? Op het Metzo Coll...

Bestuurder komt met de schrik vrij na eenzijdig ongeval in Eibergen

Een automobilist is donderdagavond met de schrik vrijgekomen na een eenzijdig ongeval nabij Eibergen...

Fietser overleden na aanrijding met busje bij Vragender

Bij een zeer ernstig verkeersongeval in het buitengebied van Vragender is donderdagmiddag een fietse...

Deelnemers Swim to Fight oefenen in water van Hessenbad Hoog-Keppel

De deelnemers van Swim to Fight Cancer Achterhoek kunnen vanaf woensdag elke week gratis trainen in ...

Riolering gooit roet in het eten bij werkzaamheden J.F. Kennedylaan in Doetinchem

De gemeente Doetinchem is momenteel bezig met het tweede deel van de werkzaamheden aan de J.F. Kenne...