"We hebben gesurveilleerd op de fiets in de wijk", aldus wijkagent Rene ten Bruin. "Ook burgers zijn voor ons aan het signaleren gegaan, om te kijken of zij iets verdachts zagen. Daarnaast hebben we zelf ook diverse voertuigen gecontroleerd met behulp van een ANPR-auto (een voertuig dat kentekens kan aflezen, red.) en collega's op de motor hebben ook diverse staande houdingen verricht." Tijdens project hyena werden onder meer drugs in beslag genomen en werd een bestuurder van een auto bekeurd die vijftig kilometer per uur te hard reed. Het belangrijkste was volgens Bruin vooral dat er goed contact gelegd werd met burgers. Het Donkere Dagen Offensief, waar het project onder deel van uit maakt, is onder meer gericht op de bestrijding van woninginbraken.
In de deze tijd van het jaar ziet de politie volgens de wijkagent een stijging van het aantal inbraken, ook in de Achterhoek: "Je ziet landelijk de stijging rond november en december, de donkere dagen. Ook Aalten is daar geen uitzondering op. Het is een veilig gemeente, maar iedere inbraak is er één te veel." Volgens Ten Bruin zijn er lokaal ook verschillen waarneembaar, maar lopen de aantallen nog niet op zoals in een stad: "Traditioneel zien we in Oost Gelre dat Lichtenvoorde aan de N18-kant vaker aan de beurt is. Dat heeft zeker onze aandacht de komende periode."
Om inbraken te voorkomen heeft de wijkagent nog wel enkele tips: "Hang- en sluitwerk van woningen uit de jaren negentig is vaak verouderd. Dat is makkelijk open te breken. Ook gaan er veel mensen weg en trekken de deur achter zich dicht, maar vergeten de deur op slot te draaien. Dat zijn simpele dingen die je kunt doen om het inbrekers minder makkelijk te maken."
Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl