“Toen de kans voorbij kwam om het oude zandveld te vervangen, zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden”, aldus Arno Derksen van Buha Doetinchem. “Antea Group kwam al snel met de oplossing om te kijken naar een ‘dry’ hockeyveld. Daarmee kunnen we een flinke stap in de toekomst zetten.”
Frodo Jansen, voorzitter van hockeyclub DHC, is erg blij met de komst van het nieuwe veld. “Zo’n veld biedt mogelijkheden om aan alle teams de optimale spelomstandigheden aan te bieden. Deze ontwikkeling met een droog veld is, ook internationaal gezien, wel de toekomst. Daar mogen we nu dus als Doetinchem op inhaken”, aldus Jansen.
Groot voordeel
Het nieuwe veld heeft een groot voordeel ten opzichte van de andere velden. “Je hebt natuurlijk een hele installatie voor het nat houden van de speelvelden. Die ontbreekt op dat veld, dus dan heb je die onderhouds- en sproeikosten daar niet meer. Dat is voor in de toekomst en qua duurzaamheid een belangrijke stap die we kunnen maken”, vervolgt Jansen.
Toch is het veld niet geheel onderhoudsvrij. “Wat je doet met het veld, is het reguliere onderhoud. Het borstelen en het schoonhouden van algen gebeurt een aantal keer per jaar. Dit doen we zodat het veld niet door deze algen wordt aangetast”, legt Derksen uit.
Pilot
Voorzitter Jansen is al met al erg enthousiast over het nieuwe veld: “Het is fantastisch om op te spelen. De bal rolt mooi vlak over het veld. Het is de bedoeling dat het dezelfde speleigenschappen heeft als een waterveld, maar dan dus op een droog veld. Tot nu toe lijkt dat inderdaad zo te zijn.”
De aankomende jaren wordt het veld getest als pilot. Hierin wordt gekeken naar een aantal verschillende factoren. “Zo’n pilot duurt meestal twee tot drie jaar zodat de ervaringen helemaal duidelijk zijn. Hierin wordt gekeken naar onderhoud, slijtage, speelervaringen en dergelijke. Als alles goed is, wordt dit type veld dan door heel Nederland en uiteindelijk de hele wereld uitgerold”, sluit Jansen af.