"Ik ben hier ontzettend blij mee", vertelt Hans Boerwinkel, fractievoorzitter van de lokale SP. "Dit zorgt voor een vergroting van de betrokkenheid en meer draagvlak voor het beleid." Inwoners kunnen zelf een referendum starten en daarnaast is het voor de raad mogelijk om de mening van de bevolking te peilen. "De binding tussen de gemeente en de bewoners van de gemeente wordt beter", meent Boerwinkel. Volgens de fractievoorzitter zijn er verschillende onderwerpen die zich goed kunnen lenen voor een referendum: "Vooral onderwerpen die de bevolking aangaan. Bijvoorbeeld bij een naamswijziging binnen de stad, daarbij is het gevoel van mensen belangrijk bij het nemen van een besluit."
Bij een derde van de gemeentes in Nederland is een referendum onder de inwoners mogelijk, zoals in de gemeente Winterswijk. Volgens Boerwinkel, die zestiende staat op de landelijke kandidatenlijst van de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen, is het nog best ingewikkeld om nu een referendum aan te vragen. "Eerst moet je 250 handtekeningen inzamelen bij de inwoners van Doetinchem. Wanneer je dat haalt gaat het proces in gang en moet je vervolgens 750 handtekeningen binnenhalen, dus makkelijk gaat het niet."
'Valse verwachtingen'
Onder meer het CDA was tegen het voorstel, omdat het volgens fractiesecretaris Paul Hilferink kan leiden tot politieke spelletjes en het onnodig moeilijk maken voor inwoners. Hij heeft dan ook zijn bedenkingen: "De referendum vordering staat vol met moeilijke taal", zegt Hilferink. "Daarnaast creëer je hiermee valse verwachtingen, ongewenste uitkomsten zullen namelijk altijd weer genegeerd worden."
Foto: REGIO8