"Ik hoop dat de wachttijd voor mensen die een donor nodig hebben aanzienlijk korter wordt", zegt De Fretes tegen Omroep Gelderland over de nieuwe wet. "En ik hoop dat veel meer mensen aangeven 'geen bezwaar' te hebben als donor geregistreerd te staan." Door deze wet worden mensen die hun keuze niet wettelijk vastleggen in het donorregister aangemerkt als mensen die na hun dood 'geen bezwaar' hebben tegen donatie. De 62-jarige Doetinchemmer wachtte jaren op een nieuwe nier. En die krijgt hij, na een oproep bij Omroep Gelderland. De nier die hij daarvoor had gekregen, werd al na twee maanden afgestoten door een infectie. Nu krijgt hij een nier van een Amsterdamse.
Bijna de helft (49 procent) van alle Nederlanders vanaf 18 jaar stond begin dit jaar geregistreerd in het donorregister, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van deze ruim 6,9 miljoen mensen was 55 procent op dat moment donor, 34 procent gaf geen toestemming voor donatie en 11 procent had aangegeven die keuze over te laten aan een nabestaande of aangewezen persoon. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze te maken. Pas aan het einde van het jaar, drie maanden later dan oorspronkelijk gepland, worden mensen aangemerkt als 'geen bezwaar', als ze geen keuze maken.
Extra reminder
Vanaf september krijgen de mensen die dan nog geen keuze hebben opgegeven, een brief. Reageren ze daar niet op, dan volgt anderhalve maand later een tweede brief. Blijft ook daarop een reactie uit, dan komt iemand in het register als persoon 'zonder bezwaar' te staan.
Foto: Omroep Gelderland