"Je ziet de noodzaak die er is, mede door het incident van een aantal weken geleden", zegt Patrick Moors van Gemeentebelangen, indiener van de motie. "Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt. Daarom is het van groot belang dat er nu een onderzoek wordt gestart naar de komst van cameratoezicht." Gemeentebelangen en het CDA liepen al langer rond met het idee om cameratoezicht bespreekbaar te maken. "We zijn ingehaald door de realiteit en daarmee is deze motie in een stroomversnelling gekomen", zegt Jeroen Berends van het CDA. "Mensen in het uitgaansgebied van Doetinchem moeten een veilig gevoel hebben."
De SP-fractie is tegenstander van de komst van camerabeveiliging. "Naar onze mening is het een te grote inbreuk op de privacy", aldus Sipke Hubers. "Wij zijn meer voorstander van bodycams bij politieagenten. De camera's zijn zichtbaar en mensen weten dat ze gefilmd worden." Ook D66 valt over de privacy bij het gebruik van cameratoezicht: "Het is een te zwaar middel en er zijn te weinig zekerheden over de effectiviteit", zegt Herngreen. "Wij pleitten voor meer agenten op straat en lijfelijk toezicht in de binnenstad."
Meer agenten niet haalbaar
Meer agenten op straat is volgens de burgemeester geen haalbare kaart. "De capaciteit van politieagenten staat zwaar onder druk, dus het is een illusie om te denken dat er snel meer agenten bij komen", geeft Mark Boumans aan. Volgens de burgemeester wordt over cameratoezicht al langere tijd verschillend gedacht: "Je kunt het niet zomaar inzetten, er moeten gegronde redenen voor zijn." Toch heeft cameratoezicht volgens Boumans zeker voordelen. "Afgelopen zomer hebben we bij het Stadsfeest camera's gebruikt en die resultaten waren meer dan positief."
Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 moet er een raadsvoorstel liggen en het onderzoek zijn afgerond naar de beste plekken voor cameratoezicht en de kosten die het met zich meebrengt.
Foto: REGIO8