Ulft, Netherlands

Doetinchem wil duidelijkheid over verwoestende bombardementen

Doetinchem stond dinsdag, 78 jaar na dato, met een herdenking in de Catharinakerk stil bij de drie verwoestende bombardementen die de binnenstad in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de as legden. Grote vraag is nog altijd waarom geallieerde vliegers de bommen lieten vallen, daarop moet over twee jaar een verlossend antwoord komen.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 22 maart 2023 13:27 | Aangepast op 22 maart 2023 13:27
“We willen voor eens en voor altijd het verhaal van de bombardementen opgetekend hebben”, zegt burgemeester Mark Boumans, een van de sprekers tijdens de herdenking. “Daarmee kunnen we het een plek geven in de geschiedenis.” Op 19, 21 en 23 maart 1945 losten geallieerde bommenwerpers hun verwoestende bommen op de binnenstad. Meer dan honderd gebouwen werden verwoest, waaronder de Catharinakerk. Rond de 170 mensen vonden de dood. Het eerste bombardement had mogelijk de Nemaho-fabriek als doel, die door de Duitse bezetter werd gebruikt. Een eenduidig antwoord op het doel en reden van de bommenregen is er echter nog niet.

“We gaan er vanuit dat het vergissingbombardementen zijn”, zegt Stadsmuseum-directeur Esther Ruesen. “Zeker die van 21 en 23 maart, bij het eerste bombardement is dat nog de vraag. Het is belangrijk dat wordt vastgelegd hoe het feitelijk, voor zover we dat kunnen reconstrueren, is gegaan. Ik ben daarom heel blij dat de gemeente dat laat onderzoeken en op papier laat zetten.” Boumans typeert het als een vergeten historie in de vaderlandse geschiedenis: “Dit type bombardement is op een aantal plekken in Nederland gebeurd. Heel lang is dat weggestopt, want het was not done om na de oorlog te klagen over wat de geallieerden gedaan hadden. We willen daar graag aandacht voor vragen.”

Totale verwoesting
Tijdens de herdenking in de Catharinakerk werd een film van een nabestaande vertoond. Ook droeg kinderburgemeester Sophie Wissing een gedicht voor. Dat haar stad zo verwoest was als op de getoonde beelden duidelijk werd, wist ze niet. “Ik heb natuurlijk zelf geschiedenis gehad, maar vanuit Doetinchem weet ik niet zo heel veel”, zegt Sophie, die zichtbaar geraakt was door de herdenking. “Ik heb echt meer geleerd en gezien over wat er gebeurd is.”

‘Rotterdam kennen we allemaal’
Het Stadsmuseum heeft regelmatig schoolklassen over de vloer die informatie krijgen over de oorlogsgeschidenis van de stad. Toch vindt directeur Ruesen dat er meer aandacht voor de lokale historie moet komen. “Doetinchem staat in de top vijf van de zwaarst getroffen binnensteden door bombardementen. Rotterdam kennen we natuurlijk allemaal, maar hier in de Achterhoek is dit verhaal bij veel mensen nog niet bekend.”

Foto: Stichting Doetinchem Herdenkt

Meest gelezen

Redactie REGIO8 | 24 apr 2025 16:51

Lees ook

Canadese nabestaanden herdenken in Gendringen: ‘Alleen de Nederlanders doen dit, het is geweldig’

Tientallen Canadese doedelzakspelers, tamboers en vendeliers marcheerden woensdag door het centrum v...

Motorrijder scheurt met 189 km/u (!) over tachtigweg in Doetinchem

Een 28-jarige motorrijder is zijn rijbewijs kwijt nadat hij op dinsdag 22 april met een snelheid van...

Doetinchemse burgemeester wil start Tour de France naar de grensstreek halen

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem wil samen met de Duitse collega’s in de grensregio de Tour ...

Dit was Koningsdag 2025: ‘Achterhoek, vriendschap, samenbinden en Duitse regio’

Koning Willem Alexander en de ontvangende burgemeester Mark Boumans spraken er aan het begin en aan ...

Eerste oranjefans staan in de vroege ochtend al aan de route van Koningsdag Doetinchem

De zon is nog amper op maar de allereerste oranjefans melden zich al langs de route van Koningsdag i...

De Graafschap speelt tóch in het oranje-wit op de (kleine) Vijverberg

De Graafschap in het oranje-witte Koningsdagshirt en niet in het blauw-wit op eigen Vijverberg? Voo...