Ulft, Netherlands

Doetinchem start met overpompen gifvaten

Doetinchem start donderdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het overpompen van de 1.300 gifvaten van het failliete Rutgers Milieu. Hoewel de Raad van State vindt dat er eerst antwoord moet komen op het bezwaar van de terreineigenaar, past de gemeente met risico op hoge kosten de eerder aan het opgedoekte bedrijf opgelegde bestuursdwang toe.
Davie Klein Gunnewiek | 9 december 2020 18:30 | Aangepast op 9 december 2020 18:30

"We vinden het belangrijk dat we nu kiezen voor een oplossing", zegt burgemeester Mark Boumans. "Dat wilden we eigenlijk na de zomer al en we hebben eerst geprobeerd in goed overleg tot een oplossing te komen. Daar zijn we helaas niet uitgekomen. Nu zijn we zelf aan zet." Doetinchem werd woensdagochtend teruggefloten door de voorzieningenrechter van de Raad van State als het gaat om de bestuursdwang die is oplegd aan terreineigenaar Reinoud Arts. De Raad van State bevroor de situatie. "Er wordt een pas op de plaats gemaakt", aldus een woordvoerder van de rechterlijke organisatie.

Via de opgelegde bestuursdwang ziet de gemeente toch kans om te beginnen met het overpompen. Met het risico dat het zelf voor de kosten opdraait. De kosten van het overpompen bedragen 350.000 euro, terwijl later mogelijk miljoenen euro's moeten worden uitgegeven aan opslag of opruiming van de vaten met blusschuim. "Dat is echt niet fijn en echt niet leuk, want ik vind nog steeds dat de vervuiler moet betalen", zegt Boumans. "Maar we kunnen ook niet tot Sint Juttemus wachten met opruimen."

Zwaardere belangen
De rechter vindt het belang van de terreineigenaar, in afwachting van het bezwaar tegen de bestuursdwang die is opgelegd aan Rutgers Milieu, zwaarder wegen dan het belang van Doetinchem om het blusschuim tijdelijk op te slaan. De gemeente vindt de situatie uit milieuoogpunt urgent genoeg om direct actie te ondernemen, hoewel het lange tijd achterover heeft geleund om het juridische traject af te wachten. Op dit moment is nog niet duidelijk hoeveel giftig PFAS er daadwerkelijk in de grond is gelekt.

'Onder de gordel gehandeld'
Doetinchem wilde dat Arts de gifvaten op zijn terrein aan de Voltastraat in Doetinchem zelf zou overpompen en weghalen, anders zou de gemeente dat op kosten van Arts doen. Dat was reden voor de terreineigenaar om naar de Raad van State te stappen. "De gemeente heeft hier echt onder de gordel gehandeld", vindt terreineigenaar Reinoud Arts. "Zij hebben mij als milieucrimineel afgeschilderd die zich probeerde vrij te kopen. Ik heb daar geen woorden voor."

Opnieuw voor de rechter
Arts heeft de gemeente inmiddels opnieuw voor de rechter gedaagd. "De gemeente heeft aan Rutgers Milieu een bestuurlijke dwang opgelegd en later veranderd", zegt Arts. "In plaats van het blusschuim netjes af te voeren willen ze het opslaan in lekvrije silo's. Daarmee proberen ze mij opnieuw met de rommel op te zadelen en dat wil ik voorkomen."

Foto: REGIO8

Lees ook

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...

Het mag van de burgemeester constructiever en zakelijker in de Lochemse raadszaal

ACHTERGROND / Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Het is een cliché dat opgeld doet voor de gemeenteraa...

Bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen afgebrand

Een bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen heeft in de nacht van maandag op dinsdag vlam...

Vrouw met breiwerk kijkt op tijdens schorsing debat golfclub: ‘Is het gestopt?’

De aangekondigde schorsing is haar blijkbaar ontgaan. Ze kijkt maandagavond verbaasd op van haar bre...

‘Willem, succes!’ Fractievoorzitter Datema van CDA Lochem verhuist naar Groningen

“Willem, succes!” Dit waren maandagavond de laatste twee woorden die Henk Datema voor de microfoon i...