“Ik ben niet ontevreden over de begroting. Een begroting gaat altijd over geld, zegt men. Maar het gaat ook over iets dat je wilt bereiken met dat geld”, stelt wethouder Frans Langeveld. Een energieneutrale gemeente, dat is wat de wethouder van duurzaamheid wil bereiken in 2030. In totaal zal de gemeente 6 procent van haar uitgaven (211,4 miljoen euro) besteden aan duurzaamheid en het milieu.
Ook afgelopen jaar werd al vol in gezet op bijvoorbeeld de stimulering van het verduurzamen van woningen. Burgers weten het loket goed te vinden. “De duurzaamheidsleningen die gaan zo ontzettend hard, dat als ik naar de financiële componenten kijk, we opnieuw naar de raad gaan om een miljoen extra te besteden. Dat zouden we pas eigenlijk volgend jaar gebruiken, maar de animo is zo ontzettend groot”, zegt wethouder van financiën, Henk Bulten.
Om in 2030 helemaal energieneutraal te zijn, moeten er nog wel grote stappen worden gezet. De gemeentelijke gebouwen zullen aankomend jaar, waar mogelijk, energiezuinig worden gemaakt. Toch lag proces naar een energieneutrale gemeente nog niet helemaal op schema. “Eerst niet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het gevoel dat we het afgelopen jaar een inhaalslag hebben gemaakt.”
Niet alleen duurzaamheid is een belangrijke kostenpost voor Doetinchem. Ook de transformatie van het sociaal domein (51%) en de duurzame economische ontwikkelingen (1%) zijn dit jaar belangrijke aandachtspunten voor de gemeente. De inwoners van Doetinchem zullen te maken krijgen met een belastingstijging van 0,1 procent.
Foto: REGIO8