“Eén Achterhoekse gemeente is een verborgen agenda van gedeputeerde Jan Markink”, vindt raadslid en voormalig wethouder in Oost Gelre René Hoijtink. “Vroeg of laat komt het er van, ze willen hun zin doordrijven. Ik vermoed dat Boumans op die basis is benoemd.” De uit Borculo afkomstige gedeputeerde spreekt dit tegen: “Er is geen verborgen agenda”, aldus Markink. “Hij heeft dat al eerder naar buiten gebracht, maar het is niet aan de orde. We kijken als provincie hoe we de democratie levend kunnen houden en we vinden de Achterhoek Board en de Achterhoek Raad een stap in de goede richting. Maar daar moet je wel invulling aan geven en in dat opzicht zijn we het met Mark Boumans eens.”
Hoijtink reageert op de oproep van Boumans tot eenheid in de Achterhoekse politiek. Bedrijfsleven en organisaties verbazen zich volgens de Doetinchemse burgemeester over de geschillen die er soms zijn tussen Achterhoekse gemeenten onderling en kloppen bij Boumans herhaaldelijk aan voor een herindeling naar één gemeente. Daarom waarschuwt Boumans de politiek die roep te laten verstommen door beter samen te werken. “Maar hij is er niet met een opdracht neergezet”, aldus Markink. “Zo werkt dat niet. René slaat de plank mis. De democratie is aan het veranderen, met bijvoorbeeld ook burgerinitiatieven. Die stappen moet je bij kunnen houden.”
Uitgelezen kansBoumans staat mede aan de wieg van de regionale samenwerking tussen bedrijfsleven en organisaties met de lokale politiek, voor één sterke Achterhoek. Voor die Achterhoekse vuist is er een Achterhoek Board (met vertegenwoordigers van bedrijfsleven, organisaties en politiek) en een Achterhoek Raad (afgevaardigden lokale politieke partijen) in het leven geroepen. Voor het belang van een sterke Achterhoek richting provincie, Rijk en de EU. “Ik ben altijd tegenstander geweest van de Achterhoek Board”, zegt Hoijtink. “Er ligt geen legitieme basis onder. Er is een bestuurslaag gecreëerd die niet in het staatsrechtelijk bestel bestaat.”
Gaat het politieke bestel op de schop? Hoijtink: “Dat willen ze. Ze zien het als een uitgelezen kans om de lokale politiek en de lokale politieke partijen uit te schakelen. Bij één gemeente Achterhoek heb je geen lokale politieke partijen meer.”
Regio DealMaar de succesvolle lobby voor de
Regio Deal dan? Er komt 20 miljoen euro vanuit Den Haag naar de Achterhoek. “Ze dwepen met de Regio Deal, maar die was er sowieso wel gekomen”, vindt Hoijtink. “Meerdere regio’s hebben 20 miljoen euro gekregen.” Ook dit spreekt Markink met klem tegen: “Er zijn twee regio’s die 20 miljoen hebben gekregen: de Vallei en de Achterhoek. Arnhem en Nijmegen hebben bijvoorbeeld niets gekregen. Hij kan dat zo niet zeggen.”
De 20 miljoen euro is cofinanciering, het bedrag wordt verdubbeld door de zeven Achterhoekse gemeenten. “Mark Boumans had het over 27.000 arbeidsplaatsen die ingevuld moeten worden, dáár moeten de schouders ondergezet worden. Daarvoor is de Regio Deal belangrijk”, aldus Markink.
Handen aan de ploegDe vakantie vierende Boumans verwijst voor een reactie naar burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk en hij onderschrijft de laatste woorden van Markink. “Voor die 27.000 vacatures en de mobiliteitsvragen moet je samenwerken, als losse gemeente krijg je dat niet ingevuld”, zegt Bengevoord. “Daarom moeten we stoppen met kibbelen, de handen moeten aan de ploeg. We hebben zeven sterke gemeentes en als die goed samenwerken, dan kunnen het zeven goede gemeentes blijven.”
Bengevoord vindt dat de samenwerking beter kan. “Alleen als het voor een gemeente zelf even goed uit komt. Dat baart me zorgen. Een aantal dingen krijg je als kleine gemeente niet voor elkaar. Als we op een goede manier als één gebied naar buiten treden dan is een herindeling niet nodig. Dat is ook niet de insteek.”
KrampMet betrekking tot de toekomstige 27.000 vacatures in de Achterhoek heeft Hoijtink wel een advies voor het bedrijfsleven. “Moeten wij als lokale politiek dit soort problemen oplossen? Kramp wordt er altijd uitgelicht, maar de laatste vestiging van Kramp staat in Utrecht hoor. De studenten wilden niet naar Varsseveld komen. Zorg dan voor betere arbeidsvoorwaarden! Zoals de Nedap in Groenlo doet, daar werken studenten uit Utrecht en Amsterdam.”
Foto: REGIO8 (archief, Regio Deal)