"Het warmtenet is een alternatief voor het aardgas", laat Marije Schulten, beleidsmedewerker duurzaamheid bij de gemeente Montferland, weten. "De woningen worden straks verwarmd door warm water dat wordt opgewarmd in het wijkproductiestation. Via grote buizen komt het in de woning terecht. Daar kun je je huis mee verwarmen, maar het is bijvoorbeeld ook geschikt voor de douche.'' Het wijkproductiestation is onderdeel van de renovatie van de Bloemenbuurt.
Zo’n tweehonderd woningen van Plavei worden gerenoveerd of nieuw gebouwd. Schulten: "In eerste instantie werd gedacht om iedere woning te verwarmen met een individuele warmtepomp, maar dat werd te kostbaar en er was netverzwaring nodig, dus dat was niet de beste optie. We hebben verder gezocht en daar is het warmtenet uitgekomen.'' De gemeente hoopt dat daar uiteindelijk ook particuliere woningen op worden aangesloten.
Aanpassing uiterlijk
De buitenkant van het wijkproductiestation oogt nu nog kaal, maar zal uiteindelijk worden aangepast aan de omgeving. ''Het systeem is nog niet afgewerkt'', vertelt projectleider Peter Wiendels. "De buitenkant is nog beton en die wordt met het inrichten van het park aangepast, wat we in overleg doen met de bewoners.'' Veel van de woningen worden afgebroken, daar komt een park voor terug.
Uniek systeem
Het is het eerste wijkproductiestation dat wordt geplaatst in de gemeente Montferland. Wiendels: "Dit systeem is vrij uniek. Een warmtepomp is een bekend concept in Nederland, dat wordt vaak ook toegepast in de buurt van verbrandingsovens bijvoorbeeld. Dat hebben we hier niet, dus het is een vrij uniek concept dat je met zo’n warmtepomp in een woonwijk tweehonderd woningen gaat verwarmen."
Uitbreiding
De gemeente wil uiteindelijk 600 woningen aansluiten op het warmtenet, de eerste 200 zullen al snel worden aangesloten op dit wijkproductiestation. "De woningen van de woningcorporatie worden dit najaar al aangesloten", vertelt Schulten. "Vanaf oktober moet het eigenlijk al gaan draaien en in de zomer moeten alle woningen van de corporatie aangesloten zijn, en daarna moeten we kijken of we de particulieren een goede aanbieding kunnen doen. Dat duurt nog wel een hele tijd."
Foto: REGIO8