"Hierop kunnen stembureauleden aangeven hoeveel kiezers er zijn geweest”, aldus een woordvoerder van Doetinchem. “Het is de bedoeling dat inwoners live op een website kunnen zien hoe druk het is op een stembureau, zodat zij vooraf kunnen kiezen om naar een rustig stemlokaal te gaan.” Om de verkiezingen op 17 maart zo ‘coronaproof’ mogelijk te laten verlopen, moeten gemeentes vanuit het Rijk verschillende maatregelen doorvoeren. Zo wordt briefstemmen mogelijk voor 70-plussers, mogen stemmers drie in plaats van twee volmachtsstemmen uitbrengen en openen gemeentes diverse stemlokalen op maandag en dinsdag. Zo kunnen vooral kwetsbaren de stemdruktes op woensdag vermijden.
Ieder stembureau moet extra hygiënemaatregelen treffen, zoals spatschermen. Daarnaast blijven de standaard coronamaatregelen gelden, zoals mondkapjes en voldoende afstand houden. Om hier toezicht op te houden, moet iedere stemlocatie één stembureaulid hebben die kijkt of de coronamaatregelen in acht worden genomen. Hierdoor moeten gemeentes meer vrijwilligers op de been brengen dan in andere jaren. “We vragen dit jaar vijfhonderd vrijwilligers”, zegt een woordvoerder van Oude IJsselstreek. “Normaliter hebben we er rondom de verkiezingen zo’n driehonderd.”
‘Een soort McKies’
Naast de twee door het Rijk opgelegde aanpassingen, proberen Achterhoekse gemeentes zelf ook alternatieve stemmogelijkheden te bedenken. Zo opent Aalten op de gemeentewerf aan de Derde Broekdijk een drive-in stembureau. Ook Montferland bekijkt deze optie. “Een soort McKies”, grapt burgemeester Peter de Baat. “We onderzoeken nog of dat in te richten is. Dit kan voor risicogroepen uitkomst bieden.”
Kans op een uitbraak verkleinen
Om risicogroepen zoveel mogelijk te beschermen, kan dit jaar in veel verzorgingstehuizen niet worden gestemd. Onder meer in Doetinchem en Montferland willen ze geen risico lopen op een corona-uitbraak in verzorgingstehuizen. Om die reden blijven ook stembureaus dicht die men niet coronaproof kan maken. Zodoende kunnen inwoners van Oude IJsselstreek dit jaar niet stemmen op het gemeentehuis in Gendringen.
Financiële steun
De aanpassingen op stembureaus kosten gemeentes ook extra geld. Om de verkiezingen te bekostigen, krijgen gemeentes extra geld vanuit de rijksoverheid. Toch is het ondanks alle aanpassingen nog steeds onzeker of de Tweede Kamerverkiezingen in maart door kunnen gaan. Hierover is nog geen definitief besluit genomen.
Foto: REGIO8 (archief)