“Door corona zijn er misschien veel meer mensen die moeten revalideren, of een beroep moeten doen op hulpmiddelen”, schetst Overduin, die eerder werkte als maatschappelijk werker bij de Raad voor de Kinderbescherming en les gaf aan ROC A12 in Ede. Daarnaast was Overduin raadslid en wethouder in Veenendaal. “Ik vind dat je er dan als gemeente moet zijn en een luisterend oor moet bieden. En mensen zo goed als mogelijk helpen in deze hele rare tijd.” De coronacrisis komt naast haar portefeuille met daarin onder meer volksgezondheid, inburgering en onderwijs. Overduin is aangesteld voor twee jaar, een relatief korte periode.
Desondanks wil ze de zorg beter organiseren en dichter bij de inwoners brengen, bijvoorbeeld met speciale lunches. “Ik organiseerde eerder altijd 'broodje wethouder'”, aldus de in Ede woonachtige Overduin over haar periode in Veenendaal. “Een lunchbijeenkomst met inwoners waarbij ik hen uitnodig om samen met mij na te denken over de Wmo en hoe de gemeente dat doet. Wat beter kan, maar ook wat mensen daar zelf in kunnen doen. Dat is een concreet idee dat ik graag wil toepassen hier.”
Lange adem
De wethouder kijkt nog niet té ver vooruit, maar is zich er wel van bewust dat het dossier zorg niet op korte termijn is afgerond. “In eerste instantie is dit echt duidelijk een periode van twee jaar, maar tegelijk zijn de dossiers dermate groot dat je daar heel veel geduld en een lange adem voor nodig hebt”, beseft Overduin. “Het gaat niet om het poppetje, het gaat er om dat de functie wordt ingevuld.”
Concrete resultaten
Overduin hoopt dat ze aan het einde van haar termijn concrete resultaten heeft behaald voor de inwoners van Oude IJsselstreek: “Ik hoop echt dat de inwoners weten dat er een luisterend oor is. Dat de politiek er is voor hen en dat het daar om gaat. Hoe kunnen we met zijn allen een zo leefbaar mogelijk Oude IJsselstreek krijgen en wat moeten we daarvoor als overheid doen? Daar ben ik voor.”
Foto: Gemeente Oude IJsselstreek