Ulft, Netherlands

Celstraffen geëist voor fraude bij Ter Horst

Een medewerker en een bestuurder van afvalbedrijf Ter Horst in Varsseveld moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt de cel in wegens fraude. De twee worden verdacht van het vervalsen van handtekeningen en het leiding geven aan die vervalsingen.
Jasper Hazelaar | 19 april 2021 17:50 | Aangepast op 19 april 2021 17:50
De zaak diende maandag bij de rechtbank in Zwolle en draait allemaal om de inkoop van accu's. De bal kwam aan het rollen na een grote inval bij het bedrijf in 2018. In hetzelfde jaar woedde er bovendien een grote brand bij de onderneming. Er lag toen volgens de instanties asbest en accu's op plekken waar dat niet mag. Maar het OM verdenkt het bedrijf, een medewerker en een bestuurder ook van valsheid in geschrifte, bleek volgens Omroep Gelderland tijdens de zitting. Ter Horst koopt accu's van bedrijven en verkoopt die vervolgens door. Alleen volgens het OM gaat het mis bij de inkoop. Klanten zouden veel minder hebben verkocht dan dat Ter Horst doet geloven.

Het OM zegt dat handtekeningen op inkoopfacturen zijn vervalst, de verkopende bedrijven zeggen de handtekening niet te herkennen en stellen dat ze veel minder aan Ter Horst hebben verkocht. De verdachten ontkennen en zeggen dat die klanten vaker langskwam dan dat ze zeggen. "Het is een goede kerel, ik zou niet weten waarom hij dit zou doen", zegt een van de verdachten tijdens de zitting over een van de klanten. Bij de inkoop van deze facturen werd contant afgerekend.

‘Economisch motief’
Als de verdenkingen van het OM kloppen, heeft Ter Horst op papier veel meer ingekocht dan in de praktijk werd geleverd. Waarom het bedrijf dat deed bleef op de zitting onbeantwoord. “Hoe dan ook een economisch motief”, concludeerde de officieer van justitie desondanks. Zij legde de link met een andere ontdekking tijdens de inval. Een vrachtwagen had accu's uit Duitsland bij zich, maar het ontbrak bij die lading aan de juiste papieren. Die accu's zouden dan kunnen worden geregistreerd in plaats van de zogenoemde aangekochte accu's.

'Weggezet als criminelen'
De inval drie jaar geleden had veel impact op de betrokkenen, zegt de bestuurder. "We hebben keihard gewerkt en worden nu weggezet als zware criminelen", zegt hij met tranen in zijn ogen. Hij zegt ook dat de inval het bedrijf veel schade heeft berokkenend. "Ik heb iedereen van vakantie terug moeten laten komen om met onze klanten in gesprek te gaan."

Maandenlange celstraffen
Het OM wil dat de bestuurder veroordeeld wordt tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Tegen de medewerker is twaalf maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Tegelijkertijd wil het OM het bedrijf een boete van meer dan een ton op leggen. Woensdag gaat de zaak verder. Dan zijn de advocaten van de verdachten aan de beurt.

Foto: 112achterhoek-nieuws (archief, brand bij Ter Horst)

Lees ook

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...