Ulft, Netherlands

Celstraffen geëist voor fraude bij Ter Horst

Een medewerker en een bestuurder van afvalbedrijf Ter Horst in Varsseveld moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt de cel in wegens fraude. De twee worden verdacht van het vervalsen van handtekeningen en het leiding geven aan die vervalsingen.
Jasper Hazelaar | 19 april 2021 17:50 | Aangepast op 19 april 2021 17:50
De zaak diende maandag bij de rechtbank in Zwolle en draait allemaal om de inkoop van accu's. De bal kwam aan het rollen na een grote inval bij het bedrijf in 2018. In hetzelfde jaar woedde er bovendien een grote brand bij de onderneming. Er lag toen volgens de instanties asbest en accu's op plekken waar dat niet mag. Maar het OM verdenkt het bedrijf, een medewerker en een bestuurder ook van valsheid in geschrifte, bleek volgens Omroep Gelderland tijdens de zitting. Ter Horst koopt accu's van bedrijven en verkoopt die vervolgens door. Alleen volgens het OM gaat het mis bij de inkoop. Klanten zouden veel minder hebben verkocht dan dat Ter Horst doet geloven.

Het OM zegt dat handtekeningen op inkoopfacturen zijn vervalst, de verkopende bedrijven zeggen de handtekening niet te herkennen en stellen dat ze veel minder aan Ter Horst hebben verkocht. De verdachten ontkennen en zeggen dat die klanten vaker langskwam dan dat ze zeggen. "Het is een goede kerel, ik zou niet weten waarom hij dit zou doen", zegt een van de verdachten tijdens de zitting over een van de klanten. Bij de inkoop van deze facturen werd contant afgerekend.

‘Economisch motief’
Als de verdenkingen van het OM kloppen, heeft Ter Horst op papier veel meer ingekocht dan in de praktijk werd geleverd. Waarom het bedrijf dat deed bleef op de zitting onbeantwoord. “Hoe dan ook een economisch motief”, concludeerde de officieer van justitie desondanks. Zij legde de link met een andere ontdekking tijdens de inval. Een vrachtwagen had accu's uit Duitsland bij zich, maar het ontbrak bij die lading aan de juiste papieren. Die accu's zouden dan kunnen worden geregistreerd in plaats van de zogenoemde aangekochte accu's.

'Weggezet als criminelen'
De inval drie jaar geleden had veel impact op de betrokkenen, zegt de bestuurder. "We hebben keihard gewerkt en worden nu weggezet als zware criminelen", zegt hij met tranen in zijn ogen. Hij zegt ook dat de inval het bedrijf veel schade heeft berokkenend. "Ik heb iedereen van vakantie terug moeten laten komen om met onze klanten in gesprek te gaan."

Maandenlange celstraffen
Het OM wil dat de bestuurder veroordeeld wordt tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Tegen de medewerker is twaalf maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Tegelijkertijd wil het OM het bedrijf een boete van meer dan een ton op leggen. Woensdag gaat de zaak verder. Dan zijn de advocaten van de verdachten aan de beurt.

Foto: 112achterhoek-nieuws (archief, brand bij Ter Horst)

Lees ook

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...

Het mag van de burgemeester constructiever en zakelijker in de Lochemse raadszaal

ACHTERGROND / Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Het is een cliché dat opgeld doet voor de gemeenteraa...

Bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen afgebrand

Een bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen heeft in de nacht van maandag op dinsdag vlam...

Vrouw met breiwerk kijkt op tijdens schorsing debat golfclub: ‘Is het gestopt?’

De aangekondigde schorsing is haar blijkbaar ontgaan. Ze kijkt maandagavond verbaasd op van haar bre...

‘Willem, succes!’ Fractievoorzitter Datema van CDA Lochem verhuist naar Groningen

“Willem, succes!” Dit waren maandagavond de laatste twee woorden die Henk Datema voor de microfoon i...