"We zijn ontevreden over de snelheid van handelen van de gemeente", zegt een buurtbewoner die anoniem wil blijven. Dat laatste geldt voor meerdere buurtbewoners, die woensdag rond 18.00 uur een brief in de bus kregen met
de mededeling dat er honderd man extra wordt opgevangen, hoewel was toegezegd dat het bij maximaal vierhonderd bewoners zou blijven. De leden van de omwonendenraad kregen dinsdagavond rond 21.30 uur een mail van de gemeente waarin ze werden uitgenodigd voor een overleg de volgende dag om 17.00 uur.
"Ik heb nog naar de agenda voor het overleg gevraagd, maar die was er niet", zegt de anonieme buurtbewoner. "Nogmaals, het staat buiten kijf dat je die mensen beter in deze leegstaande panden kunt opvangen dan in een sporthal, maar dit was geen overleg maar een mededeling." Hij wijst met betrekking op de uitbreiding op een enquête van de gemeente. "Die heeft uitgewezen dat er geen draagvlak voor was en dat is er nog steeds niet. Het gaat ons erom hoe de gemeente met de buurt omgaat."
MededelingWethouder Henk Jan Tannemaat erkent dat het inderdaad een mededeling was. "Maar wat heel belangrijk is dat als het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) het niet doet zoals we hebben afgesproken, dat we dan ook helemaal kunnen stoppen met het hele azc", zegt Tannemaat over de stok die het college volgens hem achter de deur heeft. De buurman heeft het laatste gelezen in de brief van de gemeente. "In oktober 2022 volgt er een evaluatie van de gehele bestuursovereenkomst, maar daar kan óók uitkomen dat er definitief vijfhonderd blijven in het azc", zegt hij.
OverlastEen bestaande groep overlastgevers 'wordt zo spoedig mogelijk overgeplaatst' staat in de brief aan de buurt. Er staat ook in vermeld dat 'in de extra opvang voornamelijk gezinnen worden gehuisvest'. De buurman wijst tevens op de mededeling dat er 'periodiek overleg' komt met de buurt over het beperken van de overlast.
NageflotenDie overlast vertaalt zich in geluidsoverlast, maar ook in seksuele intimidatie. Meisjes die worden nagefloten of zelfs achterna worden gezeten, waardoor ze niet meer alleen over straat durven of geen bezoek meer krijgen van vriendinnetjes. Daar wordt een groep van zo'n vijftien overlastgevers voor verantwoordelijk gehouden. Volgens de wethouder wordt die groep verplaatst.
'Durven niet over straat'Het azc in Winterswijk is midden in een woonwijk gesitueerd, zonder een hek eromheen en een toegangspoort met slagboom. Op het terrein, dat eigendom is van woningcorporatie De Woonplaats, hangen ook geen camera's voor toezicht, zegt de buurtbewoner. "Mijn vrouw en dochter durven hier 's avonds niet met de hond te lopen, ik doe dat wel."
Foto: REGIO8