"Wij vinden een totaal van bijna dertig hectare - zo'n zestig voetbalvelden - met zonnepanelen op vruchtbare landbouwgrond desastreus voor Etten en haar agrarische, groene omgeving", aldus een van de bezorgde bewoners, die niet bij naam genoemd wil worden. Daarnaast vindt de buurt - die zich via Facebook heeft verenigd op de pagina 'Bescherm de Ettense buurtschappen' - dat de informatievoorziening vanuit ontwikkelaar ib vogt te wensen overlaat. "We ontvingen een brief van de Duitse ontwikkelaar met daarin de plannen", aldus de omwonende. "Toen dachten we eerst dat het ging over het park dat al goedgekeurd is door de gemeente, omdat de brief gedateerd was in juni. Terwijl wij de brief in november ontvingen. Later bleek dat het ging om nieuwe plannen."
Ellenus Venema van ontwikkelaar ib vogt trekt het boetekleed aan voor de foute datering. "We hebben een standaardaanhef voor zulke brieven om mensen op de hoogte te brengen van onze plannen", zegt de manager projectontwikkeling. "Deze heb ik overgenomen uit een andere brief en niet aangepast, dat had niet mogen gebeuren." Venema benadrukt dat het project pas in de eerste fase zit en dat er in de toekomst nog uitgebreid overleg gevoerd wordt met de buurt: "Daarnaast zijn we ook in gesprek met de dorpsraden van onder meer Etten en Azewijn. Zo hebben we een videocall gehouden en gaan we binnenkort de buurt verder informeren."
Kansengebied
Venema wijst ook van de hand dat er enkel vruchtbare landbouwgrond wordt gebruikt voor de mogelijke aanleg van het park: "Ongeveer veertig procent van het terrein is een vervuilde grond. Of de rest vruchtbare landbouwgrond is kan ik niet overzien. Het terrein valt in het gebied dat door de gemeenteraad is aangewezen als kansgebied."
Niet onwelwillend
De buurtbewoner geeft aan niet onwelwillend tegenover zonnepanelen te staan: "Veel actiegroepen roepen dat ze absoluut tegen zijn, zo van: 'Not in my backyard'. Dat hebben wij niet, maar wij zouden graag zien dat eerst gekeken wordt naar de mogelijkheid van zonnepanelen op daken. Daarnaast vinden we een zonnepark dat voor dertig jaar vastligt lang. Voor hetzelfde geld kunnen we over tien jaar met de helft van het aantal panelen, hetzelfde opwekken."
Foto: REGIO8