"Wat dat inhoudt in termen van hoeveel windmolens en hoeveel zonnepanelen we nodig hebben in Oude IJsselstreek, dat is bij ons niet bekend", geeft Rob Schuurman, een van de mensen achter het burgerinitiatief dat negentien organisaties heeft verenigd, aan. "Dat hebben we ook niet kunnen herproduceren." Daarom waarschuwt Barry ter Voert, als initiatiefnemer betrokken bij het burgerinitiatief, de gemeente om geen overhaaste besluiten te nemen: "Wat we niet willen is ons committeren aan beslissingen die dertig jaar invloed hebben." Ter Voert ziet de zonneparken op landbouwgrond als laatste optie en wil dat er eerst gekeken wordt naar alternatieven. "We willen begrijpen wat de opties zijn die we hebben en die dan samen onderzoeken. Op basis van die stappen besluiten we dan hoe we de energie die we nodig hebben gaan opwekken."
De organisaties die samen het burgerinitiatief vormen storen zich aan de gebrekkige communicatie rondom de beoogde zonneparken. Ook het feit dat sommige parken door buitenlandse partijen met Nederlandse subsidie gebouwd worden, is tegen het zere been van het initiatief. "Dat zou je kunnen voorkomen door zelf een coöperatie te vormen", zegt Schuurman. "We doen dan zelf de investering voor windmolens, zonneparken of zonnepanelen op daken. De opbrengsten zijn dan ook voor de omgeving, dat kun je weer teruggeven aan de maatschappij." Volgens Schuurman gaat het om een flink bedrag dat opgehaald kan worden met zonneparken: "Wij horen, al kunnen we dat niet narekenen, dat een zonnepark van twintig hectare miljoenen euro's oplevert."
Nog niet gepauzeerd
Vrijwel alle raadsfracties in Oude IJsselstreek gaven aan het burgerinitiatief een interessante optie te vinden. Een motie van PRO! om de ontwikkeling van de tweede tranche per direct te pauzeren haalde afgelopen week echter geen meerderheid tijdens de raadsvergadering. Pas als de gemeente een pauze afkondigt gaat het burgerinitiatief van start volgens Ter Voert: "Dan gaan met elkaar in gesprek, zodat we geen dingen doen waar we later spijt van krijgen."
Foto: REGIO8 (archief, ter illustratie)