“We krijgen op dit moment 150 tot 200 meldingen per dag”, vertelt Erik Peters, uitvoerder bij Buha. “Daarvan gaan wij alle meldingen langs.” Buha bekijkt per melding die ze binnenkrijgen of het een bestaande of een nieuwe vindplaats betreft en kenmerken bomen met linten die vol zitten met de harige rupsen. Buha zet de lijst met vindplekken door naar bestrijdingsbedrijven die vervolgens de nesten verwijderen. Vanwege het grote aantal meldingen stelt het bedrijf prioriteit aan openbare plekken waar veel mensen komen. “Scholen, speeltuinen en zorginstellingen pakken we eerst”, aldus Peters. “De lange doorgaande wegen die komen pas aan het eind. Maar er zit wel een wachttijd van drie tot vier weken.”
De lange wachttijden zorgen ervoor dat veel mensen die overlast ervaren van de eikenprocessierups niet meteen geholpen kunnen worden. Dit leidt tot veel negatieve klachten die binnenkomen van burgers bij Buha. “Elke melding wordt wel op de lijst gezet, maar het duurt wat langer voordat we het weghalen”, laat de uitvoerder hierop weten. De bestrijdingsbedrijven die verantwoordelijk zijn voor het weghalen van de nesten, komen om in het werk. “Op dit moment zijn alle erkende bedrijven volop bezig”, zegt Peters. Extra bedrijven inhuren is volgens Buha geen optie meer. “Er is geen erkend bedrijf meer te krijgen. Alles zit vol, en dan praat je echt over de komende vier tot vijf weken.”
Wolterinck, het bedrijf dat de eikenprocessierupsen in de Achterhoek grotendeels bestrijdt, wil door alle negatieve commotie niet reageren.
Foto: REGIO8