Uit het onderzoek dat in opdracht is uitgevoerd onder bijna 3.500 mensen blijkt dat er veel wantrouwen is tussen burgers, belanghebbenden en de gemeente. Het onderzoeksbureau adviseert om de relatie te verbeteren en samen op te trekken. Wat volgens de onderzoekers verder opvalt is dat mensen die de enquête hebben ingevuld willen dat er eerst gekeken moet worden naar alternatieven voor windenergie. "Kernenergie kwam voorbij, en ook, al denk ik niet dat het mag: koop het af zodat windmolens op zee geplaatst worden", somt onderzoeker Mirjam Smulders tegenover
Omroep Gelderland op.
Daarnaast moet in de gemeente ook rekening gehouden worden met de technische ontwikkelingen. Een groot deel van inwoners vindt het belangrijk om mee te denken en advies te geven. Bijna driekwart van de ondervraagden wil betrokken worden bij de keuze van een locatie waar windmolens eventueel moeten komen. Ook vindt een groot deel het belangrijk dat ze mogen meepraten over de inpassing in het landschap.
‘Vragenlijst voelt sturend’Na de digitale presentatie konden mensen via een chatfunctie vragen stellen. Uit die vragen komt naar voren dat mensen kritisch zijn op de vraagstelling van het onderzoek. 'De vragenlijst voelt heel sturend', was een veel gestelde vraag. Onderzoeker Karin du Long erkent dat het ingewikkeld is: "We hebben goed nagedacht over hoe we de vragen moesten formuleren. Het voelt gek dat het besluit is opgeschort tot 2022 en dat we nu over de kaders praten. We hebben die zorg in het rapport ook weergegeven."
Hoe zag het onderzoek eruit?Vorig jaar heeft onderzoeksbureau Het PON & Telos een enquête uitgezet onder ruim zestienduizend huishoudens in de gemeente. Eén op de vijf huishoudens heeft uiteindelijk een vragenlijst, digitaal of schriftelijk, ingevuld. Daarnaast zijn er digitale gesprekken gevoerd met belangenorganisaties. Dit varieert van landbouworganisaties tot actiegroepen tot dorpsbelangenorganisaties.
Jongeren niet gehoordDe onderzoekers hebben moeite gedaan om ook jongeren bij het onderzoek te betrekken. "We hebben een aantal jongeren uitgenodigd, maar helaas hebben ze zich allemaal afgemeld voor het gesprek", legt Smulders uit. "Voor de gemeente zou het een aandachtspunt kunnen zijn om met jongeren te praten over deze thematiek."
Hoe nu verder?In Bronckhorst is veel onrust ontstaan over de mogelijke komst van windmolens. Er zijn diverse protestacties geweest en daarnaast heeft de gemeenteraad meerdere keren over windenergie gesproken. In oktober 2019 is uiteindelijk besloten dat er tot 2022 geen windmolens worden gebouwd. Wel wil het college dat er kaders worden gesteld waarin duidelijk wordt aangegeven wat de voorwaarden zijn voor de komst van molens. Burgers moeten hierbij betrokken worden.
Voorstel naar raadDe afgelopen periode hebben experts op het gebied van landschap, participatie en gezondheid hun kennis gedeeld met mensen via digitale bijeenkomsten. Nu zijn dus de onderzoeksresultaten bekend. Hieruit moet nu een voorstel komen van het college van burgemeester en wethouders. Dat voorstel wordt op 1 juli in de gemeenteraad van Bronckhorst besproken.
Foto: REGIO8