Ulft, Netherlands

 

Bronckhorst 'maakt haast' met Halle en Hengelo

Bronckhorst gaat haast maken met het rondkrijgen van de investeringen in het sportpark in Hengelo en in sporthal De Meisterkamp in Halle. Uit beide dorpen kwam een plan dat op dit moment nog niet voldoet aan de regels om geld te krijgen, bij verenigingen rond Zelhem kan het werk wel van start gaan.
Jasper Hazelaar | 21 oktober 2022 10:34 | Aangepast op 21 oktober 2022 10:34
"PAX en Meisterkamp willen we zo snel mogelijk doen", was de duidelijke boodschap van wethouder Evert Blaauw donderdagavond. Toch krijgen de plannen op dit moment geen groen licht. In Hengelo moeten de verschillende clubs rond sportpark Het Elderink samen een plan opstellen. Voetbalvereniging PAX (kunstgrasveld), tennisclub HLTC (padelbanen) en volleybalvereniging DVO, handbalclub Quintus en PAX samen (beachvolleybalveld) hadden nu losse aanvragen ingediend. Ook voor de plannen rond De Meisterkamp is er in de raad veel steun. Voor het einde van het jaar moet er een tijdspad bekend zijn voor de toekomstige investeringen in Halle en Hengelo.

Paardensportvereniging Zelhem, golfclub 't Zelle en tennisclub LTC Zelhem hebben van de gemeenteraad wel definitief goedkeuring gekregen. De verenigingen krijgen elk een bedrag uit het impulsbudget voor sport. Met name de aanleg van een overkapping voor handicarts bij ‘t Zelle en de wedstrijdbak bij PSV Zelhem zorgde wel voor kritiek. "Het voelt ongemakkelijk als je brieven krijgt van verenigingen die het water aan de lippen staat", gaf D66-raadslid Martin Fröberg aan, die de investeringen niet als noodzakelijk ziet en zich net als Ulrike ter Braak (GroenLinks) afvraagt of clubs wel voldoende op de hoogte waren gebracht van het beschikbare geld.

Spelregels veranderen
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt echter, net als de wethouder, dat de drie plannen op dit moment voldoen aan de geldende spelregels. Die spelregels zouden dan niet tijdens de wedstrijd mogen worden vervangen. GroenLinks en D66 wilden wachten met de investering, maar kregen geen steun, tot onvrede van Ter Braak: “Het gaat wel om 25% van het budget van één miljoen, dat is serieus geld. Ik vind het moeilijk om te zeggen dat we 250.000 euro hebben uitgetrokken voor een overkapping voor golfkarretjes en een weersbestendige paardenbak voor wedstrijden.”

Nieuwe visie
Een amendement van CDA, GBB, PvdA en VVD haalde het wel. De partijen verlangen een nieuwe visie om sport- en leefbaarheidsgelden uit te kunnen geven. Bronckhorst moet spelregels opstellen voor sportclubs die in de toekomst plannen willen indienen. Onder meer de stijgende energieprijzen en de leefbaarheid vragen volgens de partijen om 'noodzakelijke veranderingen'. Voor komende zomer moet er een plan liggen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Man (22) overleden na ongeval in Halle

Een 22-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een o...

Boeren hangen protestvlag nu op eigen erf langs N18

Het effect van de omgekeerde vlaggen uitgewerkt? Integendeel, stelt Rutger van Lier uit Halle: "Door...

Bestuurder van crossbrommer gewond na valpartij

De bestuurder van een elektrische crossbrommer is zaterdag gewond geraakt bij een ongeval in het bui...

Vergunning voor varkenshouderij in Hengelo blijft staan

De vergunning die Bronckhorst in 2015 heeft uitgegeven voor de groei van een varkenshouderij in Heng...

Fractie Lokaal Belang Doetinchem gehalveerd na opstappen raadslid

Kaya van den Dikkenberg is binnen een jaar na de gemeenteraadsverkiezing uit de fractie van Lokaal B...

Grote brand legt schuur bij Zelhem in de as

Een schuur in het buitengebied van Zelhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebrand. Een naa...