"Ik vind het heel belangrijk dat ik toch kan stemmen", aldus Bennie Otten, die langskwam bij het gemeentehuis in Gendringen om zijn briefstem af te geven. "Normaal was ik naar het stembureau gegaan, maar dat kan dan nu niet." Ook Leo Raben bracht dinsdagmorgen zijn brief met stembiljet langs: "Vanwege de mogelijke drukte vind ik dit wel een uitkomst." In tegenstelling tot andere gemeenten, hebben de ouderen in Oude IJsselstreek volgens de gemeente weinig moeite om op de juiste manier per brief te stemmen. "Wij horen juist dat mensen het prettig vinden en het niet heel moeilijk of ingewikkeld vinden", aldus Sonja Vink, die de briefstemmen in ontvangst nam. Ook Otten had weinig moeite met de briefstem-procedure: "Er stond precies op hoe je het moest doen, dus het was geen probleem."
Voorzitter Gerrit Dul van het stembureau beaamt de woorden van Vink en Otten. Waar in andere gemeenten meermaals stembiljetten en stempassen in één enveloppe werden gestopt, viel dat in Oude IJsselstreek mee. "We hebben uiteindelijk nog één biljet aangetroffen dat mee gaat tellen als geldige stem, omdat deze wel aan de rest van de criteria voldeed." Hoewel er al duizenden briefstemmen binnen zijn bij Oude IJsselstreek, begint Dul met zijn team pas woensdag met het tellen ervan: "Dan halen we de stembiljetten uit de enveloppen. Vervolgens gaan we die tellen per partij en uiteindelijk per voorkeursstem. Dat wordt een flinke klus, want het zijn er zo'n 2.500."
Honderden extra mensen ingezet
Vanwege het briefstemmen en het feit dat stemlokalen bij de verkiezingen drie dagen open zijn, heeft de gemeente honderden extra mensen ingezet voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Het vraagt sowieso al veel meer voorbereiding", aldus Vink, die aangeeft dat alle stembureaus van te voren bezocht zijn. "Om te kijken of we daar coronaproof konden stemmen. Alle voorbereidingen daaromtrent kosten al meer tijd. Daarnaast hebben we meer stembureaus en hebben de bureaus ook nog eens meer mensen nodig."
Foto: REGIO8