"Aan de ene kant ben je bezig om de scheidingspapieren te tekenen, maar aan de andere kant wordt gevraagd om relatietherapie", aldus Jeroen Berends van het CDA Doetinchem. Oude IJsselstreek heeft deze week een uitnodiging verstuurd aan de gemeenten Aalten, Doetinchem en Montferland om met elkaar in gesprek te gaan over de visie op de participatiewet en wat dat kan betekenen voor de gemeenschappelijke regeling. Volgens raadsleden die woensdagavond op de bijeenkomst aanwezig waren, levert dat veel onduidelijkheid en een tweesporenbeleid op.
Jorik Huizinga, voorzitter van het dagelijks bestuur van Laborijn, zegt dat de gemeenten onderling in gesprek blijven. 'We zitten niet stil', zegt Huizinga. 'We proberen de juiste stappen te zetten en de juiste procedures te doorlopen. Waar het precies toe leid kan ik u niet vertellen.' Het algemeen bestuur van Laborijn wil een stuurgroep instellen om het proces van uittreding van Oude IJsselstreek zo goed mogelijk te begeleiden. Of die uittreding er ook daadwerkelijk gaat komen, lijkt steeds meer de vraag.
Spiegel voorgehouden
Waarnemend directeur Jansen legde woensdagavond aan de raadsleden uit dat het onderzoeksrapport hard binnenkwam in de organisatie. "Niet iedereen herkende zich er meteen in", zegt Jansen. "Het is een soort spiegel die ons wordt voorgehouden. Wij kijken nu in die spiegel en hoe we het in de toekomst beter kunnen gaan doen." Voor het einde van dit jaar moet de gemeente Oude IJsselstreek een definitieve beslissing hebben genomen of het uit Laborijn wil stappen. Alleen dan kan de officiële uittreding in januari 2021 plaatsvinden.
Foto: REGIO8