“In 2018 is dat onderzoek opgestart en daar gaan de vrijwilligers van beide posten nu samen bekijken wat de overeenkomsten en wat de verschillen zijn”, aldus Robin Siebel, postcommandant van Dinxperlo. “Ook is er gekeken of we inderdaad toekomstig mogelijk gezamenlijk in een kazerne zouden kunnen gaan zitten.” Ook aan de Duitse kant van de grens zien ze een nog intensiever samenwerkingsverband positief in volgens Duitse postcommandant Marco Heisterkamp weten: “De toekomstige en intensieve samenwerking moet nog meer versterkt worden om de veiligheid van de inwoners van Dinxperlo en Suderwick te waarborgen.” Christiaan Velthausz coördinator grensoverschrijdende samenwerking van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) sluit zich aan bij de woorden van Heisterkamp: “Wij realiseren ons dat de hulpverlening richting de burger zo goed mogelijk moeten opzetten. Daarbij kunnen wij heel goed gebruik maken van de samenwerking met ons buurland Duitsland om daar een maximaal effect uit te halen.”
De samenwerking is volgens de veiligheidsregio een goed voorbeeld voor andere grensdorpen, ook in de Achterhoek. “Een intensieve samenwerking als tussen Dinxperlo en Suderwick komt op een aantal andere plekken ook nog voor”, aldus Velthausz. “Dit is wel een hele bijzondere locatie, omdat daar de grens dwars door de bebouwing heen loopt.” Op meerdere locaties langs de grens werken korpsen samen, zo ook in de omgeving van Eibergen en Winterswijk. Ook zijn de posten van Gendringen en Anholt bezig om de samenwerking naar een hoger niveau te tillen.
Weinig verschil in uitruktijdVolgens postcommandant Siebel maakt het qua reactietijd niet uit of inwoners van Dinxperlo de Nederlands of Duitse brandweer bellen. “We zijn vrijwilligers bij de brandweer dus onze roeping is om zo snel mogelijk bij de kazerne te komen en volgens mij qua uitruktijd ligt dat niet ver uit elkaar.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen
Antenne Niederrhein en
RN7.
Foto: REGIO8