Ulft, Netherlands

Brandweer gaat de boer op voor aanpak stalbranden, Achterhoek bijt het spits af

Foto: REGIO8
Tienduizenden dieren zijn vorig jaar overleden bij een stalbrand. In de Achterhoek werden zeven boerenbedrijven getroffen, landelijk waren dit er 43. Het aantal branden is al jaren hoog en landelijke acties behalen niet het gewenste resultaat, daarom neemt de brandweer van Veiligheidsregio Noord-en Oost Gelderland (VNOG) het heft in eigen handen. Dit vraagt onder andere om een andere denkwijze bij de boeren.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 27 mei 2024 16:44 | Aangepast op 27 mei 2024 16:44
“Een ondernemer heeft soms veertig of vijftig jaar zijn bedrijf al en denkt: het is altijd al goed gegaan dus dat zou dan nu ook wel goed gaan”, schetst Bennie Hekkelman, adviseur brandveiligheid bij de VNOG. “Terwijl wij denken; die tijd is wat veranderd, er is meer elektronica in de stal, dat brengt meer risico’s met zich mee.” Bij Agrarisch Innovatiecentrum De Marke in Hengelo werd het project afgetrapt. Hekkelman hoopt met zo veel mogelijk agrarische ondernemers in gesprek te komen en tips te geven over onder andere de opslag van brandbare materialen, de stalling van werktuigen en bluswatervoorzieningen.

Brandweerman Martijn Kornegoor uit Wichmond ziet wat het doet met de boeren die getroffen worden door een stalbrand. “Het is natuurlijk altijd emotioneel voor diegene waar de stal afbrandt. Hun hele hebben en houwen brandt af. Voor ons als brandweermensen is het ook niet leuk, zeker als er dieren bij omkomen. Het heeft grote impact voor iedereen.”

Brandweerman en boer
Kornegoor is naast brandweerman ook boer. Volgens hem kunnen kleine aanpassingen in de bedrijfsvoering al een groot verschil maken: “Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, het is vooral een stukje bewustwording. Hoe voer ik mijn werkzaamheden uit en doe ik dat veilig? Waar zet ik mijn machines neer? Heb je je erf goed opgeruimd?”, somt hij vragen op die collega’s zichzelf moeten stellen.“

'Het mes snijdt aan twee kanten'
Ook de brandweer wordt geholpen met het project van de VNOG. Door het gesprek aan te gaan krijgen ze informatie over waterpunten op de boerenbedrijven. “Het mes snijdt aan twee kanten”, aldus Hekkelman. “De ondernemer krijgt een brandveilige organisatie en wij zien hoe de stal in elkaar steekt en kunnen dan maatwerk en nuttige tips geven.

Achterhoek beginpunt
Het plan wordt eerst uitgerold in de Achterhoek voordat het doorstroomt naar de hele veiligheidsregio Noord-en Oost Gelderland. Uiteindelijk moet het project landelijk zijn vruchten afwerpen. “Utopie is dat er geen stalbranden meer zijn”, laat Hekkelman weten. “We willen in ieder geval dat het aantal stalbranden minder zijn geworden en dat de ondernemer de brandweer weet te vinden, dat vinden wij heel belangrijk.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Drie caravans op camping Zwarte Cross afgebrand, enkele lichtgewonden

Bij een brand op de camping van de Zwarte Cross zijn vrijdagavond drie caravans uitgebrand, hierbij ...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...

Zolderbrand in Aalten, hoogwerker komt met moeite op locatie

Op de zolder van een woning in een woonwijk in Aalten is zondagavond laat brand ontstaan. De bewoner...

Tuinhuis verwoest door brand in Kilder

Bij een brand aan de Julianaboom in Kilder is zondagavond een tuinhuis volledig in de as gelegd.

Franse klassieker valt van aanhangwagen na een aanrijding op A3.

De Duitse hulpdiensten zijn zondagochtend uitgerukt vanwege een ongeval op de A3 tussen Elten en Emm...