“Dat heeft gigantisch leed met zich meegebracht voor de familie”, zegt Albert Markerink, als regiobeheerder Gelderland van FDF organisator van de actie bij het bedrijf aan de Oude Winterswijkseweg. In totaal verzamelden zich rond de zestig personen met tientallen grote voertuigen zich bij de fokkerij. “Dit is een steunbetuiging naar de familie en de getroffenen”, aldus Markerink. “Maar het is ook een stille steunbetuiging naar anderen die last en pijn ondervinden van zulke mensen.” De konijnenfokkerij van de familie Oonk werd in oktober vorig jaar slachtoffer van een insluiping door dierenactivisten. Een van de daders daarvan,
Erwin Vermeulen, heeft een boete gekregen van tweehonderd euro, de andere verdachte krijgt dinsdag te horen welke straf hem wacht.
De familie is volgens de regiobeheerder van FDF blij met de steunbetuiging. Ik heb Henk (Oonk, red.) net kort gesproken, en hij was geëmotioneerd”, zegt Markerink, die vol frustratie zit richting de activisten. “Dat is gewoon gestoord”, vindt de regiobeheerder. “De impact die het heeft op het gezin, maar ook binnen het bedrijf qua besmettingsrisico. Daarnaast kunnen dieren komen te overlijden door de stress. Dat dat volk er dan vanaf komt met een boete, dat is belachelijk. Het voelt bijna alsof het toegestaan is omdat er bijna geen gevolgen aan zitten.”
Tevredenheid over actieDe insluiping op de fokkerij werd uitgevoerd onder de vlag van Animal Rights. “Vlak voor de kerst, wanneer de piek van konijnenverkoop is, hebben we samen met Konijn in Nood de beelden naar buiten gebracht van negen fokkerijen in Nederland”, zo legt de beboete campagneleider Vermeulen van Animal Rights
de actie uit. “De minister zegt dat het publiek zelf verantwoordelijk is voor producten die worden gekocht, dat kan alleen als ze zien hoe de dieren gehouden worden, en dit is daarvoor de enige manier. Wat dat betreft was het succesvol.”
Oplossen in eigen kringMarkerink geeft aan dat op het moment dat boerenbedrijven te maken krijgen met dierenactivisten, de agrariërs eerder onderling in actie komen dan dat ze de politie zouden bellen. “Het gevoel zit ondertussen zo diepgeworteld dat we het eerst in eigen kring zouden oplossen voordat we de politie bellen”, aldus de regiobeheerder van FDF. “Maar ik kan niet in de toekomst kijken hoe dat eruit zou zien.”
Taal voor de bühneVermeulen noemt de uitspraken van de FDF-organisator ‘taal voor de bühne’. “Ik snap het onderbuikgevoel, maar daar wordt niemand beter van”, aldus de campagneleider. “Over het algemeen merken bedrijven het niet als er iemand is geweest, tot de beelden worden gepubliceerd. Alleen bij een stalbezetting merken ze het, en dan bellen activisten over het algemeen zelf de politie als zelfbescherming. Wat ons tegen zou houden is honderd procent transparantie in de industrie.”
Foto: 112achterhoek-nieuws.nl