"Door het natte en koude voorjaar is de groei achtergebleven. We lopen een paar weken achter", legt boer Bert Sloetjes uit Halle uit aan Omroep Gelderland. "Het is erg onzeker wat de aardappeloogst oplevert en de vraag is of we nog groeizaam weer gaan krijgen." De weersomstandigheden zorgen voor gemengde gevoelens bij de boer, maar zijn hem niet onbekend: "Deze zomer is een echte, typische Hollandse zomer. Daar hadden we er vroeger heel veel van. In mijn beleving heeft dat niet te maken met klimaatverandering.' Naast aardappels verbouwt Sloetjes ook maïs en graan op zijn boerderij. De maïs staat er volgens de agrariër 'geweldig mooi bij', maar wordt later geoogst dan normaal.
Ondanks de onzekere oogst zijn er door de regen ook problemen opgelost, van droogte is dit jaar geen sprake. Op veel plaatsen is het grondwaterpeil weer normaal, in tegenstelling tot voorgaande jaren: "Ik ben blij dat we een zomer hebben met normale temperaturen en af en toe een buitje." Dit jaar zijn er in juli zes dagen geweest waarop er vijftig milimeter regen of meer viel, gemiddeld telt een jaar tien van deze dagen. "Maar als boer wil je altijd klagen", aldus Sloetjes. "Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het had wel iets minder gemogen met de regen."
Aardappelziekte
Door de regen steekt een nieuw gevaar de kop op: Phytophtora, een aardappelziekte waar biologische boeren mee te maken krijgen. De oogst kan door de schimmel, die het goed doet met regenachtig weer, teruglopen tot een kwart van de normale opbrengt.
Foto: Omroep Gelderland