"Dat is een opstapeling van 'shit' waar de landbouw op wordt afgerekend", aldus actieleider Thijs Wieggers over de stikstofcrisis. "Onterecht, in onze ogen. Daarom staan we hier. De emmer is een keer vol en die is nu overgelopen." Agrariër Meike Lubbers uit Sinderen is het eens met de woorden van Wieggers: "Het is jammer, maar het is weer nodig. We zijn al twee jaar aan het protesteren, maar er gebeurt eigenlijk nog maar weinig. Ze denderen maar door met de plannen om de boeren uit Nederland te verdrijven. De stikstofproblematiek wordt helemaal afgeschoven op de boeren in Nederland." Ondanks de harde toon van het gesprek ontving gedeputeerde Peter Drenth, zelf woonachtig in Doetinchem, de agrariërs. Het zorgde voor een fel debat op het plein.
Drenth geeft aan samen met de minister te kijken welke route doorlopen moet worden in Gelderland. Hij is zich bewust van de grote zorgen onder boeren over de gevolgen van de stikstofcrisis: "Maar dit is niet eenvoudig op te lossen. Het is telkens met stappen en samen de stappen nemen. Ik denk dat we best stappen vooruit kunnen doen die recht doen aan een goed en gezond landelijk gebied. Mét gezonde boerenbedrijven en een gezonde natuur."
'Je merkt dat er begrip is'
Het is het eerste grote boerenprotest van dit jaar. Ondanks de harde toon voelt Lubbers steun van de bevolking: "Je merkt dat er bij de medemensen wel begrip is", aldus de agrariër uit Sinderen. "Als je in zo'n stoet hierheen komt rijden zie je heel veel duimpjes en veel begrip. Ondanks dat we toch wel wat overlast veroorzaken. Maar vanuit de politiek is er geen begrip."
Probleem van heel Nederland
De boeren hebben een duidelijk beeld wanneer hun doel van het protest behaald is. "Als ze gaan inzien dat het stikstofprobleem geen probleem is van de boeren, maar van heel Nederland", stelt Wieggers. "De boeren moet blijven", vindt Lubbers. "Je kunt niet de boeren zomaar van hun land verdrijven."
Foto: REGIO8