“In Duitsland kun je nog ondernemen, dat kun je hier niet meer”, zegt melkveehouder Alfred Scholten uit het buurtschap Woold bij Winterswijk
tegenover Omroep Gelderland. “Wij staan met onze rug tegen de muur”, vindt Scholten. “Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat niet alles mag in Duitsland, maar als je kijkt naar de verschillen in het Duitse en Nederlandse stikstofbeleid, dan mag daar gewoon veel meer.” In Duitsland is pas een stikstofvergunning nodig als door een project meer dan zeven mol stikstof, een eenheid voor een hoeveelheid stof, per jaar neerdaalt in een natuurgebied. In Nederland mag er door de uitspraak van de Raad van State helemaal niets meer worden uitgestoten.
Het melkveebedrijf van Scholten ligt op enkele kilometers van de grens met Duitsland, nabij Natura 2000-gebied het Wooldse Veen. In dit hoogveengebied is de afgelopen tijd herstelwerk uitgevoerd. “Het gebied heeft gewoon enorm last van stikstof”, zegt Udo Hassefras, gebiedsmanager van Natuurmonumenten. Medio vorig jaar zijn onder meer watergangen gedempt, zijn duikers geplaatst en is een dichtgegroeid gebied deels opengemaakt.
Samenwerken met DuitslandMeer dan de helft van het Wooldse Veen ligt op Duits grondgebied. “Je moet veel communiceren met de Duitse kant”, zegt Hassefras. “Maar we proberen het natuurgebied samen te herstellen en te onderhouden.” Toch snapt ook hij de kritiek van de boeren: “Maar dat is wel het lastige bij grenzen. Het is toch de taak van ieder land op zich om ervoor te zorgen dat kwetsbare en bijzondere natuur behouden blijft.”
Taak voor ministerieHassefras vindt dat er met de Duitse minister contact gezocht moet worden. “Het gebied heeft gewoon heel veel last van stikstof en dat komt deels uit Nederland, maar ook uit Duitsland, en ik vind dat de Nederlandse minister het hier toch met Duitsland over moet hebben”, aldus de gebiedsmanager. “Want hoe ga je om met dit soort grensgebieden?”
Nederland loopt vooropVolgens Martijn Schaap, stikstofdeskundige bij onderzoeksorganisatie TNO en hoogleraar aan de Freie Universität Berlin, loopt Nederland voor als het gaat om de regels: “Maar in Duitsland worden de regels ook aangescherpt.” De Natura 2000-gebieden staan volgens hem net zo onder druk als de Nederlandse natuurgebieden: “Maar in Nederland staat het door de uitspraak van de rechter op de politieke agenda en dat is een groot verschil met Duitsland.”
Verhuizen naar Duitsland?Het frustreert de Wooldse boer Scholten dat Duitse collega’s meer mogen, maar boer worden in Duitsland gaat een stap te ver. “De melkprijzen zijn hier in Nederland beter”, vertelt Scholten. “Maar we zeggen hier in het gebied wel eens, als we nou de grenspaal iets verplaatsen dan hoort Winterswijk bij Duitsland en dan hebben we met die wet- en regelgeving te maken.”
Foto: Omroep Gelderland