Voordat de Duitse wietclubs opengaan, wordt eerst het gebruik en bezit van wiet legaal gemaakt. Vanaf 1 april, Tweede Paasdag, mogen Duitsers maximaal drie planten kweken. Ook mogen ze maximaal 25 gram aan gedroogde wiet bij zich hebben, in huis gaat het om vijftig gram. Daarnaast wordt het gebruik in de openbare ruimte legaal, hoewel er wel spelregels gelden. Voor de openbare ruimte geldt een gebruiksverbod tussen 07.00 uur en 20.00 uur, dit geldt alleen in voetgangerszones. In Nederland daartegen wordt het bezit tot vijf planten gedoogd, terwijl je maximaal vijf gram op zak mag hebben.
Echt wiet kopen in Duitsland kan voorlopig nog niet. De eerste zogenaamde ‘Cannabis Social Clubs’ mogen vanaf 1 juli de deuren openen. Deze clubs moeten buiten woonwijken komen en minimaal tweehonderd meter van speelplaatsen en scholen af liggen. Een lid van deze club mag maximaal vijftig gram per maand afnemen. Tevens mag de wiet alleen in een wietzakje met een uitgebreide productomschrijving worden meegegeven. In Nederland mag je per coffeeshop maximaal vijf gram halen per dag.
‘Twintig procent uit Duitsland’
De coffeeshops in de Achterhoek zouden klanten kunnen verliezen als de nieuwe clubs in juli opengaan. Zo had de inmiddels gesloten coffeeshop ’t Rotterdammertje in Doetinchem een flinke groep klanten van over de grens. “Ongeveer twintig procent kwam uit Duitsland”, zegt voormalig coffeeshophouder Jan van der Heijden. Hij verwacht dat het aandeel Duitsers dat in Nederland wiet koopt, drastisch zal dalen: “Ik denk dat je dadelijk op een punt komt dat er nog maar vijf procent van de klandizie uit Duitsers bestaat.”
Scorpio
De huidige eigenaar van de coffeeshop in Ulft, Scorpio, denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen. “Er is nu geen reden tot paniek”, zegt de man, die zijn naam niet wilde geven. Hij verwacht zijn klanten te behouden. Op de vraag hoeveel procent van zijn klanten Duits zijn wil hij niet antwoorden: “Maar het zijn er genoeg.”
Duitsers blijven komen?
De Duitse bezoekers bij coffeeshop Scorpio in Ulft zijn nog niet erg enthousiast over de wietclubs in hun thuisland. “In Duitsland moeten ze het altijd zo moeilijk maken” verzucht een Duitse wietliefhebber over de legalisatie. “Het is door de strenge regels op een of ander manier ook weer niet gelegaliseerd.” Een andere gast geeft aan voorlopig nog wiet te kopen in Nederland: “Ik woon net over de grens, voor mij is het makkelijker om naar een Nederlandse coffeeshop te gaan”