Jan is druk met het afstellen van de zaaimachine voor hij alle gerst de grond in kan doen. "Het is best wel even een precies werkje" , Laat Maurits Steverink weten aan Omroep Gelderland. Hij kijkt langs de akkerrand toe. Maurits is projectleider van de Smaakacademie Achterhoek en vertelt ondertussen enthousiast over de teelt van graan: "Dit is ons proefveldje van Smaakacademie Achterhoek. Samen met ondernemers en scholen kijken we of we brouwwaardige gerst en bakwaardige tarwe kunnen verbouwen, zodat we in de Achterhoek bier en brood van eigen bodem kunnen krijgen." Dat het kan, dat weten ze wel, maar of het ook rendabel is zijn ze nog aan het onderzoeken.
Door veranderingen in de economie en de landbouw is graan slechts een bijgewas geworden. En dat klopt volgens de graanteler.: "Als je door de Achterhoek rijdt dan zie je vooral grasakkers en mais- en aardappelteelt. Voor graan is niet veel ruimte meer." "Hierdoor is ook de kennis en kunde over het telen van graan en het verwerken daarvan verloren gegaan", legt Maurits uit. "We werken daarom in dit project met verschillende scholen samen. Jongeren moeten weer weten hoe je graan teelt. Ze moeten daarnaast ook weten hoe je het uiteindelijk verwerkt in bier, brood of pasta.”
Droge, warme zomers
We zitten middenin een klimaatverandering, aldus de projectleider. Voor velen zijn de droge, warme zomers nadelig: “Maar niet voor ons graan. Toen we in 2018, 2019 en 2020 die warme zomers hadden, zag je dat direct aan de opbrengst van ons graan. Ik denk daarom dat dit echt de toekomst is voor de Achterhoek."
Foto: Omroep Gelderland