Ulft, Netherlands

Bewoners nieuwbouwwijk Detmerskazerne in Eefde klaar met natte voeten

Foto: REGIO8
Wat een prachtige woonwijk op het voormalige oefenterrein van Defensie in Eefde had moeten worden, lijkt steeds meer uit te lopen op een regelrechte ramp. Het regenwater kan geen kant op en omdat de zandlaag in de bodem te hard is, trekt het ook de grond niet in. Bewoners van de nieuwe woonwijk Detmerskazerne zijn klaar met de langdurige wateroverlast en het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente Lochem.
Viggo Zweverink | 18 april 2024 17:17 | Aangepast op 18 april 2024 17:17
"Wij hebben in december 2022 de sleutels van onze woning gekregen, toen was het al duidelijk dat er water op de percelen bleef liggen", verzucht Inge Kaman, een van de bewoners die klaar is met de waterproblemen in de woonwijk. Volgens fractievoorzitter van de lokale partij LochemGroen!, Calle Janssen, komt de wateroverlast door de bodem, waar niet voldoende water doorheen kan stromen. "De onderlaag onder de woningen is helemaal 'vastgeklinkt'", geeft Janssen aan. "Daar ligt zand op, maar het water kan hierdoor niet weg."

De waterproblemen moesten binnen drie tot vier maanden na de intrek van Kaman worden opgelost, maar het werd volgens haar alleen maar erger. "Toen ik mijn buurman wilde helpen omdat hij in zijn tuin weggezakt was, zakte ik in mijn achtertuin tot aan mijn knieën weg", zegt Kaman. "Daaruit kan je wel opmaken dat er veel water stond, en dat het drijfzand geworden was." Kaman geeft aan dat het water tot aan haar huis komt: "Als je over de paden loopt, moet je door een waterlaag van tien tot vijftien centimeter waden."

In de portemonnee
Behalve natte voeten, merken de inwoners de wateroverlast ook in hun eigen portemonnee. Bij Kaman lijken honderden euro's aan beplanting verloren te gaan en ook haar buren hebben flinke schade. "Ik heb een Portugese laurier in de achtertuin geplant, die kreeg gele blaadjes en ging dood", geeft Kaman aan. "Toen heb ik hem op een hoger stuk grond geplant en aangevuld met nieuwe planten, maar die krijgen nu ook al gele blaadjes... Het is maar de vraag of het überhaupt gaat lukken met de heg."

Wel of geen contact met de wethouder?
Janssen heeft nauw contact met de bewoners, hij merkt dat het gebrek aan communicatie begint te knagen in de buurt. De gemeente laat echter weten dat wethouder Marja Eggink gesproken heeft met een inwoner van de wijk over de waterproblematiek. Over de overlast zeggen ze het volgende: "Inderdaad, er is wateroverlast, dat heeft maken met de extreme neerslag de afgelopen tijd. Het is nu wachten totdat de grond droger wordt."

'Er is frustratie'
Kaman geeft aan dat de bewoners geduldig wachten tot er een goed plan ligt. "Zolang dit niet gebeurt is er frustratie, je weet niet waar je aan toe bent." De bewoners willen naast duidelijkheid ook een goed doordacht plan van de gemeente zien over hoe de wateroverlast opgelost kan worden. "Wij willen met droge voeten naar onze voordeur kunnen en niet onze kinderen moeten optillen", aldus Kaman. "Wij willen een tijdlijn zien met wat wij wanneer kunnen verwachten en niet dat het zomaar even iets proberen is."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Eefde|Wateroverlast|Lochem|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

34-jarige Lochemmer vermist na festival in Flevoland

Een 34-jarige man uit Lochem is in de nacht van zaterdag op zondag vermist geraakt nadat hij het muz...

Winterswijkse Nel Schellekens geniet van laatste Mañana Mañana

Nel Schellekens is chef-kok maar staat beter bekend als de kop tot kont chef. Al meerdere edities de...

Wateroverlast door gesprongen leiding in Vorden voorbij

Een gesprongen waterleiding in Vorden heeft dinsdagavond voor veel wateroverlast gezorgd. De weg op ...

Onderdelen brug Lochem te zwaar beschadigd voor verder gebruik

Een aantal onderdelen van de Nettelhorsterbrug in Lochem, waarvan 21 februari een brugboog meters na...

Duits Kreis Borken organiseert tuinconcerten, ook in Achterhoek

Het Kreis Borken organiseert in de zomermaanden voor de zeventiende keer een reeks tuinconcerten in ...

Achterhoek blijkt steeds meer in trek bij drugscriminelen in recordjaar

Nog nooit eerder heeft de politie meer drugslaboratoria ontmanteld als in 2023. Oost-Nederland, en i...