“De tijd dringt, dus we zochten een creatieve oplossing om aandacht te vragen”, zegt Anniek Ankersmit namens de actiegroep. De actie is gestart door betrokken inwoners, zonder steun van koepel Paraat Scholen. Meerdere bedrijven en inwoners schoten te hulp en droegen een bedrag bij aan het initiatief, waaronder de Koninklijke Kaak Groep uit Terborg. Algemeen directeur Lodewijk van den Borg van dit bedrijf ziet toekomstperspectief omdat steeds meer mensen naar de Achterhoek verhuizen: “Maar dan zal je, als je kinderen hebt, in de buurt gaan wonen van waar je de kinderen naar school kan sturen. Wil je kernen dus leefbaar houden, moet je die scholen open houden.”
De drie studiebeurzen, van tienduizend, drieduizend en tweeduizend euro, kunnen door leerlingen worden ingezet voor een vervolgopleiding. De drie uiteindelijke winnaars krijgen het geld als ze zestien jaar oud worden. “We hebben helaas nog geen nieuwe aanmeldingen binnen, maar die komen ook bij de school binnen”, aldus Ankersmit, die aangeeft dat geïnteresseerden zich daarna pas kunnen inschrijven voor de beurzen. “Wat we wel weten is dat het lekker rondgaat en dat de school weer gezien wordt.”
‘Meer tijd’
Paraat Scholen wil geen reactie geven op de nieuwe actie. Eerder liet bestuurder Marjolein Wenting weten dat kwalitatief goed onderwijs lastig vorm te geven is met te weinig leerlingen. Vanuit het schoolbestuur heeft de actiegroep tot 1 februari de tijd gekregen om vijftien nieuwe leerlingen te vinden voor volgend schooljaar. Dat lijkt ondoenlijk, waardoor de hoop is gevestigd op Paraat Scholen. “Dat ze uitstel geven om de school te sluiten”, zegt Ankersmit namen de actiegroep. “En dat wij nog een paar jaar krijgen om de school meer in de spotlight te zetten, zodat er meer kinderen op af komen.”
Foto: REGIO8