Ulft, Netherlands

Bestuur Doetinchemse moskee niet aanwezig bij dodenherdenking: 'Er is een massamoord gaande'

Foto: REGIO8
Het bestuur van de Doetinchemse Merkez Moskee legt dit jaar op 4 mei bij de algemene herdenking geen krans om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Jarenlang deden ze dit wel. In een statement op Instagram geven ze tekst en uitleg waarom ze nu afhaken.
Bart Sollman | 1 mei 2025 15:13 | Aangepast op 1 mei 2025 15:13
‘In hoeverre is het herdenken van een massamoord uit het verleden ook echt her-denken als er een actieve massamoord gaande is in het heden?’, valt in het statement te lezen. Het bestuur van de moskee doelt hiermee op de gebeurtenissen in Gaza. “Het leeft heel erg binnen onze islamitische achterban. Inmiddels geven alle grote organisaties aan dat het een genocide is. Dit is echt verschrikkelijk. Wij kunnen dit niet toestaan”, zegt Sevim namens het bestuur.

De dingen die op dit moment in de oorlog tussen Israël en Palestina gebeuren, zijn voor hen niet verenigbaar met het nu herdenken van de Tweede Wereldoorlog. ‘Nooit meer betekent niet, nu weer, voor hun wel weer, keer op keer. Het geeft een wrange bijsmaak aan de herdenking en doet afbreuk aan de betekenis die het hoort te hebben. In hoeverre kunnen wij daar staan met een schoon geweten’, aldus Sevim.

Contact met Doetinchem is goed
De moskee krijgt elk jaar een uitnodiging voor de herdenking. Sevim: “Dat we niet gaan ligt absoluut niet aan de reactie van de gemeente. Het contact en overleg was goed. Vorig jaar twijfelden we al, maar nu is de situatie zo schrijnend dat we er niet kunnen gaan staan.” De moskee wijst hierbij ook naar de Nederlandse regering. “Het kabinet steunt deze genocide met onderdelen en andere middelen, wij willen een duidelijk signaal afgeven dat dit onverenigbaar is met de betekenis van de herdenking.”

Niet geruisloos
De moskee kiest er bewust voor om de dag niet compleet geruisloos aan zich voorbij te laten gaan en wel met een statement te komen. “We willen onze stem laten horen, laten horen dat dit niet vanuit onze naam gebeurd. Het herdenken van een genocide terwijl er nu een nieuwe plaatsvindt is voor ons onverenigbaar”, zegt Sevim.

Ze snapt dat deze keuze mogelijk als polariserend ervaren kan worden, maar spreekt dit tegen. “Juist in dit soort tijden is het belangrijk om onze stem te laten horen tegen een landelijk beleid wat juist polariserend kan werken en niet de verbinding opzoekt.We willen bijdragen aan verbinding. Onze deuren staan altijd open en mensen van veel verschillende afkomsten en geloven komen bij ons langs.” Er zijn vanuit de moskee ook meer evenementen geschrapt in verband met Gaza. Zo is er een feest speciaal voor vrouwen in de moskee van de agenda gehaald. "We willen ons blijven inzetten voor verbinding en vrijheid voor iedereen."

Het statement wordt afgesloten met een boodschap: ‘Opdat nooit meer weer nooit meer, voor iedereen zal worden.’

Lees ook

1 Mei in de Grensstreek: Terrassen vol, activisme afwezig

Op Beursplein 5 in Amsterdam blijft de beurs vandaag gesloten. Niet vanwege activistische motieven o...

Mart Smeets, Flemming en Achterhoekse doedelzakken op Zwarte Cross

De line-up van de Zwarte Cross is donderdagmiddag weer aangevuld met een nieuwe lading artiesten. On...

Dijkhuizen voert keeperswissel door tegen Telstar, vizier al op de play-offs

Niet Ties Wieggers, maar Sten Kremers staat vrijdag onder de lat bij De Graafschap. Op de eigen Vijv...

Canadese nabestaanden herdenken in Gendringen: ‘Alleen de Nederlanders doen dit, het is geweldig’

Tientallen Canadese doedelzakspelers, tamboers en vendeliers marcheerden woensdag door het centrum v...

Clubtopscorer Van Gilst ruilt De Graafschap in voor Heracles Almelo

Tristan van Gilst vertrekt na dit seizoen bij De Graafschap en tekent een contract tot medio 2028 bi...

Motorrijder scheurt met 189 km/u (!) over tachtigweg in Doetinchem

Een 28-jarige motorrijder is zijn rijbewijs kwijt nadat hij op dinsdag 22 april met een snelheid van...