“Voorheen hadden we de strategie om overal te maaien”, vertelt wethouder Van Leeuwen. “We lieten het maaisel dan ook liggen, maar daar gaan we nu anders mee om.” Montferland was, samen met Doetinchem en Aalten, één van de laatste Achterhoekse gemeenten die overstapte op ecologisch bermbeheer. Dat blijkt uit een onderzoek van Landschapsbeheer Gelderland uit 2018. "We hebben een evaluatie gedaan van hoeveel ecologisch bermbeheer er werd uitgevoerd in de gemeenten", laat Petra Verburg van de organisatie weten. "Montferland zat op dat moment op 0%. Er werd toen al aangegeven dat er een nieuw beleid in de maak was. Na twee jaar, in 2020, stond de gemeente Montferland op 18%. Er is meer bewustwording en verbeterd ecologisch bermbeheer."
Oost Gelre wordt in de Achterhoek het best beoordeeld. De gemeente is al sinds 2001 bezig met het ecologisch maaien van de bermen. "Ze zijn al heel lang heel goed bezig en dat is wel vooruitstrevend", vindt Verburg. "De laatste jaren is het erg populair, maar in 2001 nog niet. In 2018 stond Oost Gelre al op 100%." Meerdere gemeenten in de Achterhoek zijn het maaibeleid aan het veranderen en doen mee aan Leernetwerk Ecologisch Bermbeheer van de provincie Gelderland. Het Leernetwerk heeft als doel om ecologisch bermbeheer in heel Gelderland te stimuleren. Hierin wisselen ze kennis en ervaring uit.
Plan in Montferland
De nieuwe vorm van bermbeheer in de gemeente Montferland is nog niet verankerd in een plan. De wethouder laat weten bezig te zijn en hoopt voor het einde van het jaar met een bermbeheerplan te komen. “We moeten een hele hoop aspecten bekijken om een goed bermbeheerplan te maken”, vertelt van Leeuwen. “We zijn ook bezig met een groenbeleidsplan en zouden het plan daar graag aan koppelen. Door het koppelen en de onderzoeken duurt het langer voordat het klaar is."
Veiligheid op kruisingen
Wethouder van Leeuwen houdt bij het maaibeleid ook rekening met het verkeer: “Het moet hoe dan ook veilig zijn. De stukken naast afritten en naast de weg zullen we altijd netjes kort maaien, maar wat we kunnen laten staan zullen we laten staan.” Veilig Verkeer Nederland laat weten dat het aan de wegbeheerder is de veiligheid te waarborgen. Het zicht op kruisingen moet daarbij vrij zijn, zodat je het andere verkeer goed kunt zien."
Plaag eikenprocessierups
Het ecologisch maaien helpt volgens Montferland bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Het ecologische bermbeheerplan heeft invloed op deze plaag. “Op het moment dat je meer variatie laat ontstaan in de bermen door minder te maaien en je voert het maaisel af, dan krijg je verschillende soorten planten en daardoor komen de insecten terug", laat Verburg weten. "De insecten zijn vijanden van de processierups, ze kunnen helpen de plaag te bestrijden."
Foto: REGIO8