Samen met de landelijke stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl hoopt stichting Red de Kalenberg dat de Raad van State alsnog een streep door de plannen zet. De tegenstanders schrijven dat ze niet op tijd geïnformeerd zijn, er in de omgeving geen behoefte is aan een natuurbegraafplaats en dat de financiële onderbouwing vraagtekens oproept. Daarnaast vinden ze dat de natuur wordt aangetast. De Kalenberg is een kleine berg aan de rand van Barchem. Inwoners van het dorp en toeristen fietsen of wandelen er. De beheerder van het landgoed wil de natuur op de berg zo goed mogelijk onderhouden, maar heeft daar geld voor nodig.
Het enige plan om de natuur op de berg de komende zestig jaar te onderhouden, is - volgens hen - door er een natuurbegraafplaats te ontwikkelen. Het bestuur van Landgoed de Kalenberg is al zeven jaar bezig met het plan om een bosbegraafplaats met 750 graven te realiseren op de Kalenberg. "Het geld dat de verkoop van deze graven opbrengt, is hard nodig om de natuur te kunnen onderhouden", vertelt Derk Jan Verstand namens het bestuur aan
Omroep Gelderland.Alternatief planDe tegenstanders hebben de afgelopen periode gewerkt aan een alternatief plan om toch genoeg geld te verkrijgen voor het onderhoud van het natuurgebied, zonder dat er mensen begraven liggen. De Stichting Red de Kalenberg had het onderhoud voor de komende tien jaar al geregeld, valt te lezen in het verweerschrift richting de Raad van State.
'Naar gevoel'Tegenstanders hebben daar een naar gevoel bij: "Het kan wel bosbegraafplaats heten, maar het blijft een begraafplaats. Er komen rouwstoeten, er komen lijkwagens en er komen rouwenden. En daar waar je voor je plezier gaat wandelen, wil je dat niet. Het gebied gaat iets sombers krijgen", vertelde Dorien van der Horst eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer de Raad van State de zaak behandeld.
Foto: Omroep Gelderland