Santiz, het overkoepelende ziekenhuisbestuur van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, tuigt de ziekenhuisboom weliswaar opnieuw op, maar de wortels blijven in Doetinchem in de grond staan, luidt de conclusie in Winterswijk. Daarom wijst burgemeester Joris Bengevoord op het ‘alternatieve plan’ van de ‘Vrienden van het SKB’: "Twee gelijkwaardige basisziekenhuizen in de Achterhoek die prima naast elkaar kunnen bestaan." Die boodschap heeft een Winterswijkse delegatie dinsdag overgebracht bij minister Bruno Bruins van Miedische Zorg in Den Haag.
"Het was een goed gesprek, we hebben onze kant van de medaille kunnen vertellen", vertelde Henk Jan Mensink, voorzitter van de Vrienden van het SKB, na de bijeenkomst in Den Haag. Mensink en zijn entourage willen dat 'de betonmolens in Doetinchem worden stilgezet', dus nog geen nieuwbouw van het Slingeland, maar eerst met elkaar verder praten over de toekomst. "De minister heeft ook oog voor Santiz en wil dat we met elkaar in gesprek gaan en dat er wordt gewerkt aan het herstellen van vertrouwen", aldus Mensink.
Te grote investering
De 'Vrienden' voelen zich gesteund door een notitie van Ad Huijsmans, die meerdere directie- en toezichtfuncties heeft bekleed, onder meer bij meerdere ziekenhuizen. Hij stelt dat beide Achterhoekse ziekenhuizen financieel gezond zijn en ziet geen aanleiding om de bestaande situatie nu te veranderen. Hij waarschuwt dat de kosten van de huidige nieuwbouwplannen voor het Slingeland kunnen oplopen tot driehonderd miljoen euro.
Volgens Huijsmans is dit een te grote investering, daar waar een kleine zeventig miljoen euro, exclusief aankoop van de grond, kan volstaan voor een nieuw basisziekenhuis. Volgens de huidige berekeningen gaat nieuwbouw in Doetinchem tweehonderd miljoen euro kosten.
Genoeg te bespreken
De openbare informatiebijeenkomst, woensdagavond in Groenlo, wordt na het terugdraaien van de plannen niet geschrapt door de organiserende ‘Vrienden van het SKB’. Er valt genoeg te bespreken, zoals bijvoorbeeld de mate van vertrouwen in het bestuur van Santiz. In 2017, bij de fusie, werd toegezegd dat er twee volwaardige ziekenhuizen zouden blijven in de Achterhoek. Twee jaar later bleek die belofte niets waard.
Er wordt met ingang van januari in een 'regiogroep' met zorgpartijen en colleges van gemeenten verder gepraat over de toekomst van de ziekenhuizen, maar de argwaan in Winterswijk wordt versterkt door de praktijk in het SKB. Bij vacatures krijgen sollicitanten te horen: op termijn ga je naar Doetinchem. En jongeren met een opleiding binnen het SKB, die altijd verzekerd waren van een baan, krijgen een ‘stop’ te horen en worden verwezen naar Doetinchem.
Ziekenhuissoap
Chrit van Ewijk, bestuursvoorzitter van Santiz, heeft ondanks het terugdraaien van de plannen nog wel wat uit te leggen in Groenlo. Er is sprake van een ziekenhuissoap en hoe valt de rol van de toch ervaren bestuurder, die Van Ewijk is, te verklaren? De in Harlingen geboren zoon uit een onderwijsechtpaar groeide namelijk op in Winterswijk. Hij had dus kunnen weten hoe een dergelijk bommetje onder het SKB in zijn voormalige woonplaats zou vallen.
Foto: REGIO8