"Ik sta hier apetrots om heel eerlijk te zijn", vertelt gedeputeerde van provincie Gelderland Peter Drenth. "Om meerdere dingen: er is weer eens wat in Gelderland gemaakt dat nergens nog bedacht was. Dat wat bedacht was, is ook daadwerkelijk fysiek buiten neergezet. En we hebben net met een grote fakkel gezien dat het ook nog werkt. Hoe mooi kun je het hebben." Voor de opening heeft staatssecretaris Heijnen op een knop gedrukt om de Urban Oases aan te zetten. "We leken wel een beetje voetbalsupporters", vertelt ontwerper Nico Wissing. "Aan de achterzijde brachten we rook naar binnen. Om het visueel te maken. Toen we de installatie aanzette werd het brandschoon."
Naast het zuiveren van de lucht en het omzetten van regenwater, kunnen mensen bij de Urban Oases hun mobiele telefoon opladen door middel van zonnepanelen. Staatssecretaris Heijnen ziet het als een goede manier om bij te dragen aan een schone leefomgeving. "Ik vind het heel erg mooi dat hier in de Achterhoek ideeën worden ontwikkeld die daar een bijdrage aan kunnen leveren", vertelt Heijnen. "Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde en dat is de wereld schoner en beter doorgeven aan toekomstige generaties."
Samenwerkingen Achterhoekse bedrijven
Meerdere Achterhoekse bedrijven, waaronder NL Greenlabel van bedenker Nico Wissing, hebben samengewerkt om de Urban Oases te ontwikkelen. Ook de provincie gaf enkele tonnen subsidie en ziet genoeg kansen. "We hebben heel veel plekken in Gelderland waar fijnstof is, zeker in grotere steden heb je grote concentraties van fijnstof", vertelt Drenth. "Hoe mooi is het niet dat je in die steden fijnstof zou kunnen afvangen, tegelijkertijd zo’n mooi groen ontmoetingsplekje hebt en dat allemaal ook nog gewoon op zonne-energie volkomen verder natuurlijk, dat is tocht top."
Prototype in Ulft
Het park bij de DRU in Ulft is een prototype. Wissing ziet voldoende plekken waar een Urban Oases geplaatst kan worden. "Stel je voor je hebt een plein in Zwolle of Sittard of zeg het maar ergens en je hebt een binnenstedelijk gebied waar je dus een hele mooie klein stukje stadspark zou kunnen bouwen, in combinatie met deze installatie heb je een bijzondere combinatie bij elkaar."
Amsterdam heeft interesse
De Gemeente Amsterdam heeft volgens Wissing al interesse getoond in de Urban Oases, maar voor de innovatie op de markt komt, moet er eerst een 2.0-versie komen. "Diverse andere steden, maar ook een projectontwikkelaar heeft zich al gemeld, maar toen waren wij nog minder ver. Dat is nu een jaar, anderhalf jaar geleden, nu we helemaal op stoom zijn en het allemaal klopt, nu kunnen we het echt laten weten en aan de slag gaan."
Foto: REGIO8