Ulft, Netherlands

Scheidsrechter Dieperink trots op doorgaan als internationale VAR

Rob Dieperink vertegenwoordigt Nederland ook dit jaar op de internationale voetbalvelden. Voor de 34-jarige Borculoër, die in 2017 debuteerde als scheidsrechter in de eredivisie, is het een mooie kans op topwedstrijden.
Jasper Hazelaar | 6 januari 2023 15:01 | Aangepast op 6 januari 2023 15:01
Door de toekenning mag hij VAR zijn bij internationale wedstrijden, zowel in Europa als daarbuiten. Het levert naast een FIFA-badge kansen op, want hij mocht eerder de rol van VAR vervullen bij Juventus-Barcelona in de Champions League, zijn debuut op het allerhoogste niveau van het Europees voetbal. Het VAR-hokje was in Turijn niet weggestopt buiten het stadion, maar aan de rand van de catacomben. "Een luxe omstandigheid, waardoor je behoorlijk wat van de sfeer en entourage meekrijgt", zegt Dieperink. "Als kleine jongen en als scheidsrechter droom je daar natuurlijk wel van."

Vanwege zijn leeftijd komt Dieperink niet meer in aanmerking om als scheidsrechter op de internationale velden te staan, maar de rol van VAR opent voor de Achterhoeker deuren die anders gesloten bleven: "Ik ben natuurlijk van origine scheidsrechter, daar haal ik de meeste voldoening uit. Maar ik moet ook eerlijk zijn, de VAR biedt mogelijkheden om te ontwikkelen. Als VAR kom ik bij wedstrijden waar ik als scheidsrechter niet kan staan. Zo was ik met collega Kevin Blom in Afrika bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Ghana en Nigeria. Dat heeft er ook mee te maken dat Nederland qua ontwikkeling op VAR-gebied behoorlijk is doorontwikkeld."

Terborg Toernooi
Toch kan Dieperink ook van wedstrijden op andere niveaus genieten. Zo was hij ook na zijn debuut in het betaald voetbal nog regelmatig actief op het Terborg Toernooi voor jeugdteams. "Het speciale daarvan is dat je met ploegen van verschillende continenten in aanraking komt. Zeker als jonge scheidsrechter helpt dat enorm in je ontwikkeling, dus ik kan het iedereen aanraden. Of ik er dit jaar weer bij ben, is een beetje afhankelijk van mijn agenda. Het speelschema gaat nu in één keer door tot eind juni, en dan heb je ook nog Nations League- en EK kwalificatiewedstrijden."

Van Twente naar Utrecht
Het betaald voetbal in Nederland gaat dit weekend weer van start. Dieperink is vrijdagavond VAR bij FC Twente-FC Emmen, zondagmiddag is hij vierde man rond het duel FC Utrecht-Feyenoord. "Een druk voetbalweekend", aldus de 34-jarige Borculoër, die voorlopig nog niet van plan is om zijn eigen scheidsrechtersbestaan af te fluiten. "Ik hoop nog een aantal jaar in het betaald voetbal actief te zijn, de tijd zal leren wat er daarna gebeurt. Mijn passie druipt er nu nog af, dus ik sluit zeker niet uit dat ik terugkeer in het amateurvoetbal, maar het is nu nog veel te vroeg om eraan te denken."

Foto: De Graafschap Media

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Asfalttrein tussen Ruurlo en Borculo kan voorbeeld zijn voor Gelderland

In het buitengebied van Ruurlo is geëxperimenteerd met de comeback van een techniek om asfalt opnieu...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

Lion Kaak vier jaar langer bij De Graafschap: 'Ik wil hier hoofdtrainer worden'

Lion Kaak gaat zijn carrière als actief voetballer hoogstwaarschijnlijk afsluiten bij jeugdliefde De...

Doetinchemse voetballer Dahlhaus tekent bij Fortuna Sittard

De Doetinchemse voetballer Jasper Dahlhaus heeft een nieuwe club gevonden. Zijn contract bij eersted...

De Graafschap oefent tegen PEC en Duitsers, Zelhem is even thuisbasis

De Graafschap oefent in aanloop naar het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie onder meer teg...