Ulft, Netherlands

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Foto: REGIO8
Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd van De Graafschap tegen Roda JC. De Limburgers zijn nog volop in de race voor directe promotie, waarbij het FC Groningen van de Achterhoekse doelman Hidde Jurjus nu de grootste concurrent lijkt. De Doetinchemmers hopen zich vooral warm te spelen voor de play-offs.
Jasper Hazelaar | 18 april 2024 15:24 | Aangepast op 18 april 2024 15:24
“Ze zijn goed, dat weten we”, zegt trainer Jan Vreman over Roda JC, de nummer twee van de ranglijst. “Ze willen veel pressie spelen, dus wij moeten goed genoeg aan de bal zijn. Voorin moeten we dan zorgen dat we snel één op één komen te staan. Dan kunnen we profiteren van het feit dat zij veel willen aanvallen. Omschakelmomenten zullen belangrijk zijn.” Een Doetinchemse winst zou voormalig De Graafschap-doelman Jurjus dichter bij directe promotie brengen met zijn FC Groningen. Voor Vreman speelt dat niet, ook Ralf Seuntjens hoorde nog niks van zijn oud-collega: “Dan zal hij toch over de brug moeten komen, maar hij heeft nog niks laten weten.”

Seuntjens, die woensdag zijn 35e verjaardag vierde, kwam na een genezing van kanker deze winter terug naar De Graafschap om in eerste instantie fit te worden. Dat lukte, want enkele maanden later is hij een vaste basiskracht met vijf doelpunten achter zijn naam. “Zo snel had ik het ook niet verwacht”, zegt de spits. “Maar ik had dat ook van te voren aangegeven dat ik ga voor het maximale.” Groeibriljant Devin Haen is uit de basis verdrongen, maar Seuntjens zelf vindt niet dat hij de concurrentiestrijd heeft gewonnen: “Misschien dat jullie dat als media zo typeren… Ik vind dat Devin een uitstekende spits is, en ik heb het ook vaak lastig voorin.”

Geloof in Haen
De sterkhouder wil een lans breken voor de negentienjarige aanvaller uit Zieuwent, die mede door een blessure pas tot drie doelpunten kwam in ruim achthonderd speelminuten. “Ik vind dat je ook niet veel aanvoer krijgt om tot afwerken te komen", aldus Seuntjens over de spitspositie bij De Graafschap. "Devin is gewoon een hele balvaste speler. Hij kan betere keuzes maken als hij de bal heeft, bijvoorbeeld in het zakelijk de bal laten vallen, maar ik zie wel ontwikkeling. Devin werkt elke dag hard, met afwerken schiet hij alles zakelijk in het hoekje. Als hij kansen krijgt, dan ga jij ook zeggen dat hij zich heeft ontwikkeld. Maar ik vind dat hij dat nu ook doet.”

Seuntjens wil door, maar waar?
Seuntjens zelf voelt zich goed. Hij ziet nog verbetering in het fysieke, maar hij heeft laten zien de volle negentig minuten aan te kunnen. Voor zichzelf heeft hij de knoop daarom wel doorgehakt, ook volgend jaar is hij profvoetballer, mogelijk bij De Graafschap. “Ik wil inderdaad gewoon doorgaan, dus het is afwachten in de gesprekken met Peter (Bijvelds, technisch directeur, red.).” Andere media schrijven Mats Seuntjens voor komend seizoen al naar NAC Breda toe. Daarmee lijkt er kans te zijn om de droom van Ralf waar te maken, samenspelen met zijn jongere broertje. Of een zomerse overstap naar Breda op de achtergrond al speelt? “Nee, totaal niet. Totaal niet nee.”

Defensief blok
Lion Kaak vervangt Mimoun Mahi vrijdagavond op het middenveld bij De Graafschap, wat betekent dat er een iets defensiever blok staat. Alexander Büttner start weer in de basis na zijn griepje. Die laatste valt op door zijn aanvallende kwaliteiten, maar verdedigend laat hij nog weleens een steekje vallen. “Heel af en toe heeft hij wat moeite met terugkomen", beaamt Vreman Of de sterke linksback vaker sprintjes terug moet trekken? “Dat mag hij ook naar voren toe doen, om dan de beslissende pass te geven waaruit wordt gescoord”, zegt Vreman. “Dan hoeft hij ook niet mee terug.”

Opstelling: Jansen; Fortes, Willemsen, Schenk, A. Büttner; Kaak, Brittijn, Warmerdam; Colyn, Seuntjens, Önal.

Lees meer over:

Doetinchem|Voetbal|De Graafschap|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

De Graafschap heeft vier prioriteiten voor transferzomer, Bijvelds spreekt met Duitsers

De Graafschap heeft voor de zomerse transferperiode vier posities als prioriteit ingevuld. In Doetin...

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

De Graafschap verhuurt Raterink aan Duitse landskampioen

De Graafschap verhuurt aankomend seizoen Othniël Raterink aan de kersverse Duitse landskampioen Baye...

Ralf Seuntjens blijft nog een jaar bij De Graafschap

De Graafschap en aanvaller Ralf Seuntjens verlengen de samenwerking met één jaar. De 35-jarige aanva...

De Graafschap legt verdediger Hardeman langer vast

De Graafschap-verdediger Joran Hardeman heeft zijn contract verlengd tot de zomer van 2026. De Doeti...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...