Ulft, Netherlands

Succesvolle HAN Solarboat uit Doetinchem viert tiende verjaardag

Al tien jaar lang doet een team studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen met een Doetinchemse zonneboot bijna elke editie mee aan de Energy Boat Challenge in het Prinsendom Monaco. De duurzame techniek die ze daarbij gebruiken is in die periode enorm ontwikkeld. Om stil te staan bij het jubileum is het vrijdag een groot feest bij ontwikkelaar QConcepts.
Jasper Hazelaar | Davie Klein Gunnewiek | 24 november 2023 14:16 | Aangepast op 24 november 2023 14:16
“Het is ook leuk om mensen van vroeger te spreken over waar we nu staan als zonnebootteam”, vertelt teamleider Leonie Dijkhof, die al sinds 2014 betrokken is bij het team. De boot wordt elk jaar door HAN-studenten in samenwerking met het Doetinchemse bedrijf geperfectioneerd, waarna in Monaco de belangrijkste test volgt met een serie wedstrijden. Vorig jaar haalden de Nederlandse studenten zelfs een podiumplek, maar dat is niet vanzelfsprekend. “De concurrentie is erg groot”, zegt teamlid Harm Ruigrok. “In Nederland hebben we al een stuk of elf zonneboot-teams. En dan al helemaal de internationale competitie.”

De studenten die bij het team zitten veranderen elk jaar, maar Leonie Dijkhof is er al sinds 2014 bij. Ze neemt de schroef als voorbeeld om te laten zien wat er is veranderd in de loop der jaren. “De eerste schroef was nog vrij groot en zwaar”, vertelt de teamleider. “Daarna gingen we over naar een tweebladschroef, die al een stuk lichter was. Tegenwoordig hebben we een contraroterende schroef. Dat gewichtsverschil is echt enorm… Wat ik zelf ook een mooie innovatie vind is het 3D printen. Toen ik hier kwam, zat er geen geprint onderdeel in de boot. Nu zit de hele boot er vol mee.”

Exclusief feestje
Vrijdag viert het team het tienjarig jubileum met een exclusief feest voor negentig mensen bij het Doetinchemse bedrijf. Daarna kan de focus weer op de boot die juli volgend jaar in Monaco moet strijden om de eerste plek. “We kunnen nog een stukje sneller, we krijgen misschien een andere aandrijving”, zegt Dijkhof over eventuele verbeteringen. “We zullen zeker niet stilzetten. Ondanks dat de tweede plek hebben behaald, wachten we nog steeds op de eerste plek.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...

Volkszanger Tinus Hoekstra heeft nu eigen kroeg in zijn Doetinchem

De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra heeft zaterdagmiddag zijn café aan de Grutstraat in Doeti...

Doetinchemse trainer Meijer één jaar langer bij NEC Nijmegen

Rogier Meijer is ook volgend seizoen trainer van eredivisionist NEC uit Nijmegen. De 42-jarige Doeti...

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwe...