Ulft, Netherlands

Hoogwater in Achterhoek, waterschap neemt 'historische maatregel'

Het hoge water zorgt op verschillende plekken in de Achterhoek voor overlast. Het Waterschap Rijn en IJssel zet met verschillende maatregelen alle zeilen bij om de voeten van inwoners droog te houden, terwijl de hoogste waterstand in onder meer de IJssel nog moet komen.
Jasper Hazelaar | 27 december 2023 10:22 | Aangepast op 27 december 2023 10:22
Het waterschap heeft dinsdag aan het einde van de dag zelfs een historische maatregel genomen. Bij Doesburg zijn de onderste kleppen van de stuw tussen de Oude IJssel en de IJssel getrokken. “Dit is heel bijzonder”, laat de organisatie weten. “Voor zover wij nu weten is dit nog niet eerder voorgekomen.” Door de maatregel wordt er nu ‘maximaal geloosd’ op de IJssel. “We hopen dat de Oude IJssel nu genoeg water kan afvoeren”, geeft het waterschap aan.

De hoogwaterpiek in de Rijn bij Lobith wordt donderdag verwacht. Inwoners moeten rekening houden met overlast, terwijl het waterschap in het hele werkgebied maatregelen treft. Zo wordt een grote waterberging bij Bredevoort ingezet om te voorkomen dat het centrum van Aalten onder water komt te staan. In dit gebied, een weiland en een gedeelte van het recreatiegebied, kan in totaal één miljoen kuub water worden opgevangen. Dit ergingsgebied werd voor het laatst in de zomer van 2016 ingezet.

Overlast in De Huet en Iseldoks
In Doetinchem zorgde het hoge water onder meer voor problemen bij het nieuwbouwproject Iseldoks, dat nabij het stadscentrum langs de Oude IJssel ligt. Een gedeelte hiervan kwam onder water te staan. Door het afwateren naar de IJssel moet het peil van de rivier zakken. Ook in woonwijk De Huet was sprake van wateroverlast. Met behulp van een pomp wordt hier water in de Oude IJssel gepompt.

Lochem en Bronckhorst
In Laag-Keppel is op Eerste Kerstdag al de zogenaamde coupure bij de jachthaven afgesloten. Dit om te zorgen dat er geen extra water in de zijtak van de Oude IJssel richting het stadje stroomt. “Wij voorkomen zo wateroverlast in Laag Keppel”, verklaart de organisatie. Bij Lochem wordt momenteel water vanuit de Berkel in het Twentekanaal gelaten om wateroverlast in de omgeving te voorkomen.

Parkeer niet in berm van dijk
Inwoners trokken er de afgelopen dagen veelvuldig op uit om het hoge waterpeil zelf te bekijken. Dat mag, benadrukt het waterschap, maar de organisatie vraagt wel om rekening te houden met de staat van de grond. Zo worden mensen opgeroepen om wegen en uitgangen niet te blokkeren en om niet in de berm te parkeren. “De grond is heel zacht”, legt het waterschap uit. “Je zit snel vast. En je beschadigt de dijk of kade.”

Foto: John Mokkink (uiterwaarden van de IJssel)

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar z...

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Koningsdag 2025 naar Doetinchem, Koning viert verjaardag in de Achterhoek

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Doetinchem gastheer van de nationale feestdag Koningsdag. ...

Automobilist botst op boom tussen Laag-Keppel en Wehl

Een automobilist is woensdagavond laat op een boom gebotst langs de weg tussen Wehl en Laag-Keppel. ...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...

Orion-groeilbriljant Beau Wortelboer is de beste jonge middenman van Europa

Bij zijn eigen Orion Stars stond Beau Wortelboer tot enkele jaren geleden nooit te boek als toptalen...