Ulft, Netherlands

Doetinchem verhoogt parkeertarieven om kosten te dekken

Parkeren in en rond de binnenstad van Doetinchem wordt duurder als het aan het college van de gemeente ligt. De parkeertarieven worden op enkele plekken verhoogd met 0,30 tot 0,60 cent, omdat er een tekort van meerdere tonnen dreigt. Al jaren ziet Doetinchem de kosten oplopen en de parkeerinkomsten teruglopen.
Davie Klein Gunnewiek | 1 maart 2024 10:00 | Aangepast op 29 februari 2024 15:21
Zo wordt het parkeertarief op de Varkensweide, een van de parkeerplaatsen rond de binnenstad, verhoogd van 1,20 naar 1,80 euro. In de Amphiongarage betaal je nu nog 1,50 euro per uur, maar dat wordt straks 1,80 euro. Het tarief in de Catharinagarage wordt verhoogd van 1,80 euro naar 2,40 euro. “Wij denken dat we redelijke tarieven voorstellen die passen bij de schaal van Doetinchem”, legt wethouder Rens Steintjes uit. “We zijn hier ook geen Arnhem. Als we het niet kostendekkend maken, dan landen de kosten op een andere manier alsnog bij onze eigen inwoners.”

Naast het verhogen van de parkeertarieven wordt ook betaald parkeren ingevoerd in de Amphion- en Catharinagarage tijdens de koopzondag. Ook wordt de dagkaart, waarbij je voor vier euro de hele dag kan parkeren, op minder plekken aangeboden. “De dagkaart blijft op 2.100 parkeerplekken te koop. We kiezen er nu bewust voor om nu niet aan het bedrag van 4 euro te tornen”, aldus Steintjes, die aangeeft dat het beleid nog niet in beton is gegoten. “Ik wil graag met de gemeenteraad het debat voeren over de complete parkeervisie.”

Dagkaart weg bij bibliotheek
Dat er aantal plekken verdwijnt waar de dagkaart is te verkrijgen, heeft te maken met mogelijkheden om op een aantal parkeerplaatsen kort te parkeren. “Bijvoorbeeld de parkeerplekken rond de bibliotheek. Door de dagkaart daar weg te halen zijn we de langparkeerders kwijt”, verwacht Steintjes. “Voor de mensen die er kort moeten zijn, wordt het aantrekkelijker om daar hun auto te stallen.”

'Kijk er anders tegenaan'
De ondernemersvereniging in Doetinchem staat nog niet te springen om de verhoging van de parkeertarieven. De corona- en energiecrisis hebben er volgens de ondernemers al stevig ingehakt en nu moeten ze wederom een klap opvangen. “Dat dingen duurder worden en dat het geld ergens vandaan moet komen begrijpen we”, zegt voorzitter Gabi Hunter van de Ondernemersvereniging Doetinchem. “Alleen wij vragen de gemeente om anders tegen het parkeren aan te kijken.”

Parkeren is als een zwembad
Zo vindt de ondernemersvereniging dat het parkeren moet worden gezien als een voorziening, zoals een bibliotheek of zwembad. “Stel dat iedereen bijvoorbeeld een tientje erbij moet betalen bij de gemeentelijke belastingen, dan merk je dat niet zo”, vindt Hunter. “Als je 6 euro moet aftikken omdat je even een boodschapje hebt gedaan doet dat meer zeer.” Steintjes is het daar niet mee eens: “Kosten voor lief nemen betekent ook dat je ze afwentelt op je inwoners. Dan betaal je als inwoner of je nu wel of niet parkeert. Dan maken wij de keuze om de kosten voor het parkeren ook bij de parkeerder te laten landen.”

Verhoging komt te vroeg
Toch vindt de ondernemersvereniging de verhoging van de parkeertarieven te vroeg komen. Zeker omdat er ambitiies liggen om de binnenstad van Doetinchem aantrekkelijker te maken. “Er liggen mooie plannen voor de komende tien jaar waar we enthousiast over zijn”, zegt Hunter. “Zover zijn we nu nog niet, dus dan kan je beter wachten met het aanpassen van de parkeertarieven.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Atletiekbaan bij Doetinchemse atletiekvereniging ARGO bijna weer in gebruik

Het terrein van de Doetinchemse Atletiekvereniging ARGO wordt flink op de schop genomen. De atletiek...

Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging na dodelijk ongeval bij Gaanderen

De 27-jarige man uit Gaanderen die in augustus 2023 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de kruising...

Silkeborg verslaat De Graafschap in finale Karel Stegeman Toernooi

De Deense voetbalclub Silkeborg IF heeft De Graafschap maandag verslagen in de finale, en daarmee he...

Blijdschap in wijk Detmerskazerne in Eefde nu wateroverlast wordt aangepakt

De werkzaamheden om de wateroverlast in de wijk Detmerskazerne in Eefde te verhelpen zijn begonnen, ...

Man ernstig gewond na ongeval met landbouwmachine bij Stokkum

Een man is maandagavond tijdens werkzaamheden op het land in Stokkum ernstig gewond geraakt. Hij kwa...

Waarschuwing voor drinkwater in Liemers blijft gelden, Vitens wacht op uitslag

Inwoners van een groot gedeelte van de Liemers moeten in ieder geval tot dinsdag drinkwater uit de k...