Ulft, Netherlands

Action wil elke zondag open, Winterswijk wijst verzoek af

De Action in Winterswijk spiegelt zich aan vrijetijdsmarkt Obelink en wil elke zondag open, maar Winterswijk stemt daar niet mee in. De winkel, die ook tenten verkoopt, mag maximaal veertien zondagen per jaar open.
Domien Esselink | 17 oktober 2022 14:02 | Aangepast op 17 oktober 2022 14:02
Het geschil met de gemeente werd volgens Omroep Gelderland maandag behandeld tijdens een digitale zitting bij de bezwarencommissie, want commissievoorzitter Hans Koopman zat met corona thuis. De winkel ging al in juni op zondag open, waarop er klachten binnenkwamen bij de gemeente. Die stuurde er boa's op af en inderdaad, Action ging zonder vergunning open op zondag. Zoals elders, waar ze wél elke zondag open mogen.

De kracht van Action is een breed aanbod tegen lucratieve prijzen voor de consument. Maar het grote aantal producten maakt het volgens Winterswijk lastig te bepalen onder welke winkelbranche de zaak valt. "De Action heeft een heel breed assortiment en dat maakt het moeilijk te definiëren onder welke winkelbranche Action valt", vertelde een juridisch medewerker van de gemeente.

'Onder de basisregeling'
"Maar hoe kan Action dan ooit aan een vrijstelling voor zondag komen als de winkel niet onder een winkelbranche valt?", vroeg voorzitter Koopman van de bezwarencommissie. "De Action valt onder de basisregeling", reageerde de gemeentelijk medewerker. "Veertienkoopzondagen per jaar voor niet specifieke branches. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Hema, die verkoopt ook van alles en valt niet onder een specifieke branche."

Kracht
Maar toch, de Action mag bijvoorbeeld in Lichtenvoorde wel elke zondag open en verkoopt net als Obelink tenten. Hoe verhoudt zich dat dan tot Winterswijk? "De regeling verschilt van gemeente tot gemeente", zegt de ambtenaar in kwestie. "Obelink verkoopt ook campers en caravans, dat doet de Action niet. Maar de regels voor Obelink zijn niet alleen op Obelink toegespitst, maar zijn algemeen geformuleerd."

Geen voorstander
Winkeliersvereniging ABH City is geen voorstander van élke zondag open in Winterswijk en vindt de laatste zondag van de maand als koopzondag juist de kracht van de regeling. Dan weten de consumenten waar ze aan toe zijn en het voorkomt versnippering in het winkelaanbod op zondag.

Supermarkten
Supermarkten mogen wel elke zondag open in Winterswijk en vanuit die branche ligt er een verzoek op eerste kerstdag en 1 januari open te mogen. Het college stemt daarmee in en er wordt momenteel gewerkt aan een voorstel voor de gemeenteraad, die er uiteindelijk over beslist.

De onafhankelijke commissie bezwaarschriften neemt binnen zes weken een besluit over het verzoek van Action om elke zondag in Winterswijk open te kunnen.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Winkels|Winterswijk|

Lees ook

'Parel' Raterink tekent eerste profcontract bij De Graafschap

Othniël Raterink heeft zijn eerste profcontract getekend bij De Graafschap. De jeugdinternational ui...

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...