“De Doetinchemse gemeenteraad heeft al eens aangegeven dat ze geen onomkeerbare besluiten willen nemen als het gaat om de plaatsing van windmolens”, zegt Marco Huntelaar van de actiegroep Tegenwind Oude IJssel. Op dit moment loopt er een landelijk onderzoek van het RIVM over gezondheidsrisico’s van hoge windturbines. “De uitslag van die onderzoeken zijn nog niet bekend”, zegt Huntelaar. “Daarom zou ik de Doetinchemse gemeenteraad willen adviseren om nu geen besluit te nemen over de RES. Wacht daarmee tot er meer duidelijkheid is op landelijk niveau.” In de RES staan de plannen van Achterhoekse gemeenten om in 2030 energieneutraal te worden. Het plan voor de windturbines in Doetinchem komt van Landgoed Keppel in samenwerking met Green Trust. Zij onderzoeken of er vier of vijf windturbines kunnen worden geplaatst binnen het landgoed in de omgeving van de Barlhammerweg.
Daarnaast moeten er nog eens zeven of acht turbines komen langs de Oude IJssel aan de kant van de gemeente Bronckhorst,
in Eldrik. “Wij zijn absoluut niet blij met deze plannen”, zegt Huntelaar. “Het zijn dusdanige hoge turbines dat het een grote impact zal hebben op de omgeving.” De bewoners worden middels een klankbordgroep betrokken bij de plannen, maar volgens Huntelaar verloopt de participatie alles behalve vlekkeloos. “Het idee wordt gewekt dat we ook over de hoogte en de plekken voor de windturbines mogen meepraten, maar ons is al snel duidelijk gemaakt dat daar niet over wordt gepraat. Dan kun je je afvragen wat de participatie precies inhoudt”, aldus Huntelaar.
'Plannen zeggen niks over uiteindelijke plaatje'Wethouder Frans Langeveld van Doetinchem geeft aan dat de RES geen bindend document is en dat het nog niks zegt over het uiteindelijke plaatje. “Wel zeggen we tegen de gemeenteraad dat het gebied waar windmolens bij elkaar geplaatst mogen worden alleen aan de Oude IJssel kan”, zegt Langeveld. “Op andere plekken in Doetinchem kunnen we geen clustering van windmolens realiseren. Daar vragen we de gemeenteraad mee in te stemmen.” Daarna komt er volgens de wethouder een apart traject dat gaat over de concrete plannen voor de plaatsing van windmolens langs de Oude IJssel. “Dan wordt er onderzoek gedaan naar de natuur, plaatsing, afstand, geluid en gezondheid.”
Onderzoek speelt rol
Langeveld erkent dat het landelijke onderzoek dat op dit moment loopt door het RIVM zeker een rol gaat spelen bij verdere besluiten. “De gemeenteraad heeft gevraagd om geen onherroepelijke besluiten te nemen, voordat duidelijk is welke gezondheidsrisico’s er aan zitten. Ik zou niet willen dat we nu iets proberen er doorheen te wrikken, omdat het onderzoek nog plaatsvind.”
'Kijk naar alternatieven'De actiegroep Tegenwind Oude IJssel hoopt dat de gemeente ook naar alternatieven wil kijken, dan alleen zich blind te staren op windmolens en zonneparken. “Er zijn al eens projecten geweest in de Oude IJssel met energie uit water”, zegt Huntelaar. “Dus er zijn wel degelijk alternatieven, maar die zijn nog niet goed onderzocht. De gemeente lijkt zich nu tot één bepaald initiatief te beperken.”
Foto: REGIO8