"Eigenlijk gaat het allang niet meer om de stikstofcrisis", aldus initiatiefnemer Meike Lubbers. "Het gaat eigenlijk om dat ons de afgelopen tientallen jaren steeds maar meer eisen worden opgelegd, zonder dat daar geld tegenover staat." Volgens haar zijn de boeren elke keer de pineut als er nieuwe regels door de overheid worden opgesteld. Lubbers: "We krijgen problemen in de schoenen geschoven die niet van ons zijn." Een andere initiatiefnemer neemt met het protest ook stelling tegen de in zijn ogen 'te progressieve maatschappij'. "Dat onze Nederlandse tradities ook een keer behouden moeten blijven", aldus Thijs Wieggers, die onder meer doelt op de Zwarte Piet-discussie. "Dat het Nederlandse volk weer eens zichzelf mag zijn."
Sinds het begin van de stikstofproblematiek zijn er meerdere groeperingen opgericht rondom de boerenprotesten, zoals Agractie, Farmers Defence Force (FDF) en Steunpunt Boeren & Burgers. Volgens Lubbers is er echter geen sprake van versplintering. "Kijk even om je heen, álle boeren zijn er", aldus de boerin uit Sinderen. "Als Agractie zegt 'wij doen een actie', doen we er aan mee, als FDF zegt 'wij doen een actie' doen we er aan mee en als we zelf zeggen 'we doen een actie', zoals vandaag, dan doen we er ook aan mee." De melkveehouder stopt pas als haar doel bereikt is: "Over het algemeen moet er gewoon waardering komen voor de landbouw."
Fake News
Lubbers is ervan overtuigd dat niet alleen de overheid de boeren in het verdomhoekje stopt, maar wijst ook een beschuldigende vinger naar de media. "Nou hebben ze (NOS, red.) gisteren weer zo'n fake-bericht erop gezegd dat er een akkoord is", stelt de actievoerder. "Nou denkt heel Nederland 'waarom gaan die boeren nou toch staken, er is toch een akkoord?' en dan staan wij weer in een negatief daglicht."
Foto: REGIO8