“Het idee ontstond op de bakkerij-afdeling van het Graafschap College”, zegt teler van het graan Jan Steverink van de Slaege uit Silvolde. “Ze haalden hun producten toen nog bij een groothandel en vonden dat dat anders kon.” Zo kwam het balletje aan het rollen en kwam van het een het ander. “Wij hadden al een aantal bakkers waar we ons meel aan leverden. Vier van hen hebben we in eerste instantie bij elkaar geroepen”, zegt Steverink. “We zijn samen op het Graafschap College eens gaan kijken: uitproberen, testen, bakken en zo zijn we langzaam begonnen.”
Uiteindelijk rolde daar het pompoenpitbrood uit dat er nu is. Geteeld, gemalen en gebakken in de Achterhoek. “Het graan wordt bij ons geteeld, daarna wordt het gemalen in de molen in Vragender en gebakken door meerdere Achterhoekse bakkers.” Ondanks dat het brood pas sinds een paar dagen officieel verkocht wordt, is er vraag naar merkt Steverink. “Wij kwamen bij bakkerij Kaspers in Doetinchem om meel te brengen en we wilden nog een broodje meenemen, maar het was uitverkocht. De dame in de winkel in kwestie vertelde dat er klanten waren die zaterdags een broodje hadden gekocht en er ’s maandags voor terug kwamen omdat het zo lekker was.”
UitbreidenSteverink wil de verkoop van het brood graag uitbreiden. “We gaan nu kijken of er meer bakkers zijn die het broodje willen verkopen.” Daarnaast is hij ook al aan het kijken naar andere varianten. “Ik ben zelf ook nog imker, dus honingbrood is misschien ook nog wel een dingetje waar we mee aan de slag gaan. We staan niet stil!”, sluit de teler af.
Foto: Smaakacademie Achterhoek